Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Töltött karalábé tejszínes kapros mártással

2015. május 26. - Thermomix Blog

Nagyszerű, könnyű, gyorsan elkészíthető tavaszi recept. Szerintem még azoknak is ízleni fog, akik nem kedvelik a töltött zöldségeket. A kapor ízlés szerint ki is hagyható, de az ízélmény vele lesz kerek. 

Töltött karalábé tejszínes kapros mártással

Hozzávalók:

6 db zsenge karalábé

250 g darált pulykahús

1 db zsemle

1 dl tej

1 tojás

1 vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 dl tejszín

1 csokor kapor

fél csokor petrezselyem

1 ek. cukor

750 g levesalap vagy víz (én még a húsvéti sonka lefagyasztott főzőlevét használtam)

2 ek. liszt

bors

10 g olaj

Elkészítés:

1. 4 db karalábénak a tetejét vágjuk le, a közepét egy kanál segítségével vájjuk ki annyira, amilyen vékony falúra csak tudjuk, de úgy, hogy még stabil maradjon a karalábé. A kivájt részeket tegyük a párolókosárba és daraboljuk bele a maradék 2 db karalábét.

2. Daraboljuk 4 felé a zsemlét és áztassuk tejbe.

3. Tegyük a keverőedénybe a vöröshagymát és a fokhagymát és aprítsuk 5 mp/5 fokozaton.

4. Adjuk hozzá az olajat és dinszteljük meg 3p/Varoma/1 fokozaton. A hagyma felét tegyük félre egy tálba. A maradék hagymához adjuk hozzá a darálthúst, az aprított petrezselymet, sót, borsot és 8p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton pároljuk át. Adjuk hozzá a tojást, a kinyomkodott zsemlét és keverjük össze 20mp/2 fokozaton.

5. A karalábékat töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük a Varoma tálba. A maradék dinsztelt hagymát tegyük a keverőedénybe, öntsük fel a levesalappal, tegyük bele a párolókosarat, majd helyezzük fel a Varoma tálat és pároljuk át 40p/Varoma/1 fokozaton.

6. Kb. 400 g levesalapunk maradt, mérjük bele a párolókosárban lévő karalábét (amennyiben ez kevesebb, mint 400 g csak akkor használjuk sűrítésnek a lisztet), tegyük bele a kapor 3/4 részét, a cukrot és a tejszínt majd 1p/10 fokozaton pürésítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, ha szükséges. Tálaláskor szórjuk a mártásra a maradék kaprot.

7. A töltött átpárolódott karalábékat 200 °C-ra előmelegített sütőben még 10 percet sütöttem rajta.

 

Ha még nincs Thermomix készüléked, akkor is el tudod készíteni a receptet.

Cukros vízben főzzük puhára kb. 20 perc alatt a kivájt karalábékat és a levágott „tetejüket”. Közben a zsemlét tejbe áztatjuk, addig elkészítjük a pulykahúsos tölteléket. 

Serpenyőben, vajon finomra vágott hagymát, fokhagymát párolunk, majd hozzáadjuk a darált pulykát, apróra vágott gombát, és alaposan megpirítjuk. Pár perc pirítás után hozzáadhatjuk az időközben megpuhult, áttört zsemlét is, sózzuk és borsozzuk. Ha a pulykahúsos zsemle megpirult, valamint puha is, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tojássárgáját, petrezselymet. A megpuhult karalábék belsejébe töltjük a pulykatölteléket, köré öntjük a karalábé főzőlevét, és forró, 200 °C-os sütőbe tesszük 15-20 percre, amíg kicsit átpirul.

Készítsük el az alaplevet, a cikkekre vágott, 1 fej hagymát, fokhagymát, petrezselyemszárat, a karalábé héját és kivájt belsejét, esetleg egy-két zsenge karalábélevelet annyi vízzel öntünk fel, hogy ellepje. Felforraljuk, majd a tűzről levesszük, és 20 percet állni hagyjuk.

Közben kevés vajon aranysárágára pirítunk fél, finomra vágott hagymát, majd egy–két evőkanál liszttel megszórjuk, és zsemleszínűre pirítjuk. Ha kellően szép sárgás a liszt, valamint jó az illata, rászűrjük a karalábéból főtt alaplevet. Alaposan kiforraljuk, hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd ízesítjük sóval, cukorral. Az utolsó pillanatban hozzáadhatjuk a tejszínt, rövid ideig forraljuk, végül a tűzről levéve a frissen vágott kaprot is hozzáadhatjuk.

Jó étvágyat! :)

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr257479424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr