Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Cukkinis kölestorta

2015. június 30. - Thermomix Blog

A hétvégi inzulinrezisztenciás főzőklub nagy slágere volt ez a recept. Horváth Bourbon Nórával még aznap csináltunk még egy adagot a családjának annyira ízlett neki, utólag megtudtam, hogy a gyerekeknek is. Pár éve, mikor megnyitott a Köles étterem ott ettem hasonlót, innen jött az ötlet. Azóta már itthon is elkészítettem  a "Fő Kritikusomnak", ezért merem mondani, hogy akit a világból is ki lehet üldözni az ilyen ételekkel, azok is bátran készítsék el, nem fognak csalódni. :) 

Cukkinis kölestorta

Hozzávalók (18cm átmérőjű tortaformához):

Fél csirkemellfilé

120 g köles

1 cukkini

1 kis doboz tejföl

100 g sajt (füstölt, gouda- de bármilyen sajttal elkészíthető)

1 dl tejszín (Tejérzékenyeknek 3dl Cocomas)

2 tojássárgája

1 vöröshagyma

1 ek. pirospaprika

Bors

Olívaolaj

1 l víz

Elkészítés:

1. Mérjük a vizet a keverőedénybe, sózzuk, borsozzuk. Tegyük bele a párolókosarat, mérjük bele a kölest és pároljuk át 15-20p/100fok/1 fokozaton. Ha elkészült oszlassuk el egyenletesen a forma aljában.

1. Tegyük a sajtot a keverőedénybe és reszeljük le 5mp/6-7 fokozaton (sajt keménységétől függően.) majd tegyük félre egy tálba és keverjük össze a tejföllel, tejszínnel és a tojássárgájával. Ízesítsük sóval, borssal.

2. Tegyük a keverőedénybe a vöröshagymát, aprítsuk 5mp/5 fokozaton.

3. Adjuk hozzá az olívaolajat, dinszeteljük 3p/120fok/1 fokozaton. (Tm31-nál Varoma hőfokon.)

4. Adjuk hozzá a felkockázott csirkemellett, daráljuk le 10mp/5 fokozaton. (lehetőség szerint legyen félig fagyott a hús)

5. Fűszerezzük a pirospaprikával, sóval, borssal és pároljuk át 10p/100fok/1 fokozaton. Ezután oszlassuk el egyenletesen a kölesen.

6. Karikázzuk fel a cukkinit, sózzuk, borsozzuk és tegyük a csirkemellre. (Cukkinit ne sózzátok meg előre, mert nagyon sok vizet enged)

7. Öntsük a tejfölös masszát a tortánk tetejére, majd 180 fokos sütőben süssük addig, amíg szép piros nem lesz a teteje.

 

Tipp: Tejérzékenyek készíthetik Cocomas tejszínnel és Violife "sajttal". Laktóz érzékenyek pedig használhatják a laktózmentes tejfölt.

Cukorbetegek és inzulinrezisztenciások mellett gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Mindenkinek nagyo ajánlom, megéri elkészíteni, isteni finom. :)

 

 

 

 

(Inspiráció: http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/zoldseges-etelek/3892-rakott-cukkini-kolessel-recept.html)

 


Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr597585702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr