Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Tőkehal brokkolis kölessel és kókuszos sütőtökpürével

2016. augusztus 24. - Thermomix Blog

Gyors, egészséges, mindenmentes és nagyon finom. Nem is szeretném cifrázni a bevezetőt, most azonnal készítsétek el, nem fogtok csalódni.

Tőkehal brokkolis kölessel és kókuszos sütőtökpürével

Hozzávalók (2 személyre):

4 db kisebb tőkehalfilé

1 db kisebb sütőtök (előre megsütve)

80 g köles

150 g brokkoli

1 kicsi fej vöröshagyma

10 g kókuszzsír

1 dl Cocomas kókusztejszín

bors

petrezselyem

koriander

citrom

csipet szerecsendió

1000 g víz

Elkészítés:

1. Tegyük a keverőedénybe a vöröshagymát, majd aprítsuk fel 5mp/5 fokozaton.

2. Adjuk hozzá a kókuszzsírt majd 3p/120fok/1 fokozaton dinszteljük meg. (TM31-nél Varoma hőfokon)

3. Öntsük a keverőedénybe a vizet az 1l-es jelzésig majd fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel és egy csipet szerecsendióval. Helyezzük be a párolókosarat, mérjük bele a kölest és a brokkolit. Keverjük össze.

4. A Varoma tál felső tálcájára tegyünk egy sütőpapírt, erre helyezzük a fűszerezett tőkehal szeleteket (só, bors, citrom, koriander)

5. Tegyük a Varoma tálat a helyére és pároljuk át 25p/Varoma/1 fokozaton.

6. A halat párolás után forró serpenyőben kérgezzük. Mindkét oldalát 1-1 percig. (elhagyható a folyamat)

7. A keverőedényben lévő vizet öntsük ki, tegyük bele a sült sütőtököt, a kókusztejszínt, sózzuk és fűszerezzük korianderrel, majd 30mp/4 fokozaton pürésítsük. (A sütőtököt nem feltétlen kell előre megsütni- bár szerintem így sokkal finomabb. Kockázzuk fel apróbb darabokra és tegyük a Varoma tál aljába, így együtt tudjuk párolni a kölessel és a hallal. A püré elkészítésének további folyamata ugyanaz.)

Ha nem fagyasztott a tőkehal, kevesebb idő is elég lesz a pároláshoz. Kb. 12-13 percnél nézzétek rá.

 

Jó étvágyat!

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

Egészséges gluténmentes kenyér

Már nagyon vártam, hogy megoszthassam veletek ezt a receptet. Régóta próbálok jó, ehető, egészséges gluténmentes kenyeret sütni, ami nincs tele mindenféle keményítős "gyári" lisztkeverékkel. Bátran kijelenthetem, végre sikerüt! :) Napok múlva is puha, nem szárad, nem törik és ráadásul még pirítósnak is finom.

img_1701.JPG

Egészséges gluténmentes kenyér

Hozzávalók:

35 g gluténmentes zabpehely

125 g hajdina

125 g barna jázmin/basmati rizs

50 g köles

20 g útifű maghéj

15 g élesztő

500 g víz

só (kb. 2 kiskanál, ha himalája a só)

5 g olívaolaj

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. (alsó-felső sütés)

2. Tegyük a zabpelyhet, a hajdinát, a rizst és a kölest a keverőedénybe és őröljük lisztté 1p/10 fokozaton. Tegyük félre egy tálba a lisztet. Nem baj, ha kicsit lisztes marad az üst.

3. Mérjük a vizet a keverőedénybe, tegyük bele az élesztőt és futtassuk fel 3p/37 fok/2 fokozaton.

4. Mérjük az útifű maghéjat az élesztős vízbe és keverjük össze 10mp/3 fokozaton. Majd hagyjuk 5 percig pihenni.

5. Adjuk hozzá a további hozzávalókat és dagasszuk 3 percig.

6. Olajos kézzel vegyük ki a tésztát a keverőedényből (lágy lesz a tészta) egy deszkára és formázzuk, majd tegyük egy kenyérsütő formába. Tetejét vizes kézzel egyengessük el.

7. Hagyjuk kelni 10 percig, majd a tetejét vagdossuk be. Tetszés szerint bármilyen maggal megszórhatjuk.

8. Süssük készre 40-50 perc alatt.

Ha már kihűlt, még szebben szeletelhető, de én nem tudtam ezt kivárni. :)

img_1705.JPG

TIPP: A hajdina, köles és rizs arányával bátran lehet játszani. A kenyér héja nem lesz nagyon ropogós, de ez legyen a legnagyobb hibája. Tetszés szerint a zabpelyhet nem muszáj őrölni, így is tökéletes lesz a kenyér.

 

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

Banános palacsinta

Kedvelt reggelink az amerikai palacsinta. Egy egészségesebb változatát készítettem most el. Nagy sikert aratott, így kedvencek közé felvéve! :) Glutén-, tejmentes diétába tökéletesen beilleszthető.

Banános palacsinta

Hozzávalók:

4 db érett banán

4 db tojás

80 g barna rizsliszt (barnarizst 2x1p/10 fokozaton őrölni)

fahéj ízlés szerint

5 g gluténmentes sütőpor

2 ek. olvasztott kókuszolaj (+ a serpenyőbe a kisütéshez)

Elkészítés:

1. Tegyük a banánokat a keverőedénybe és 10mp/3 fokozaton "törjük össze".

2. Helyezzük be a pillangót, adjuk hozzá a további hozzávalókat, majd keverjük össze 1p/3 fokozaton. Hagyjuk pihenni 10 percig, majd ismét 10mp/3 fokozaton keverjük át.

3. Palacsintasütőben vagy egy serpenyőben kis adagokat halmozva süssük ki.

Pont úgy fog viselkedni, mint az amerikai palacsinta, nem törik, szaftos, nagyon finom. Ízlésünknek megfelelően nyakon önthetjük juharsziruppal, mézzel vagy, amit én is használtam medjool datolyasziruppal. Önmagában csak gyümölcsökkel is nagyon finom. Próbáljátok ki!

Shiitake gombás medvehagymás rizottó

Kedvencek közé szerintem nálatok is be fog kerülni ez a recept. Gyors, kiadós és ezerféleképpen variálható a rizottó. A tökéletes rizottó megköveteli a türelmes és fáradhatatlan keverést, amit helyettünk elvégez a Thermomix. Én rizottó receptnek mindig az Alap szakácskönyvben megtalálhatót használom. Szerintem tökéletes.

Én most alaplének a húsvéti sonkából megmaradt (fagyasztott) sonkalevet használtam, isteni lett vele.

Shiitake gombás medvehagymás rizottó

Hozzávalók:

40g parmezán, darabolva (3cm)

1 mogyoróhagyma

40g vaj

10g extra szűz olívaolaj

320g rizottó rizs, 14-15 perces főzési idővel

60g száraz fehérbor

720g alaplé

1/2-1 teáskanál só, ízesítéshez

300 g shiitake gomba

40 g medvehagyma aprítva

Elkészítés:

1. Tegyük a parmezánt a keverőedénybe és reszeljük le 10mp/10 fokozaton. Tegyük egy tálba és rakjuk félre.


2. Tegyük a hagymát a keverőedénybe, aprítsuk 5mp/5 fokozaton. A spatulával kaparjuk le az aljára a hagymát.


3. Adjunk hozzá 20g vajat és az olívaolajat, majd pirítsuk 3p/120fok/1 fokozaton.


4. Adjuk hozzá a rizst és pirítsuk 3p/120fok/Visszaforgató/1 fokozaton, a mérőpohár használata nélkül.


5. Öntsük hozzá a fehérbort és főzzük 1p/100fok/Visszaforgató/1 fokozaton, a mérőpohár használata nélkül.


6. Adjuk hozzá az alaplevet a medvehagymát és a sót, kaparjuk meg az üst alját a spatulával, hogy fellazítsuk a rizst. Főzzük 12-13p/100fok/Visszaforgató/1 fokozaton, a mérőpohár helyett a szűrőkosarat tegyük az üst tetejére.

7.Amíg készül a rizottó készítsük el a gombát. Egy felhevített serpenyőbe dobjunk egy pici vajat, majd tegyük bele a felszeletelt shiitake gombát. Borsozzuk (citromborssal is isteni), kb.5 perc alatt elkészül. A legvégén sózzuk kicsit ízlés szerint. (lehet használni füstölt sót is)

8. Hagyjuk a rizottót pihenni a keverőedényben 1 percet, majd rakjuk át egy tálba. A spatula segítségével forgassuk össze a maradék 20g vajjal a lereszelt parmezánnal, a gombával és azonnal tálaljuk.

 

ui.: Elnézést kérek a kb. 3 féle betűtípustól, de a program kedve szerint változtatja. A szerkesztői nézetben minden ugyanaz, de a megjelenítésben már eltér.. Remélem mihamarabb kijavításra kerül.

 

 


Céklakrémleves tormagombóccal

Igazi téli leves, nem lehet betelni vele. Az eredeti recept a Full steam ahead c. Thermomix szakácskönyvben található. Variáltam rajta, hogy tej-, laktóz-, és gluténmentes legyen. Szerintem így még finomabb is. Ha időtök engedi, érdemes előtte sütőben egyben 200 fokon megsütni a céklákat, így azoknak is ízleni fog, akik egyébként nem szeretik a céklának az ízét. Egyelőre én nem tudom eldönteni, hogy sült vagy nyers céklával a finomabb. Próbáljátok ki mindkét változatot és döntsetek ti!

Céklakrémleves tormagombóccal

Hozzávalók:

Tormagombóc:

130g mandula vagy rizstej

40g kókuszmargarin/laktózmentes vaj

Fél teáskanál só

Negyed teáskanál szerecsendió

80g zabkorpa

60g torma lereszelve (10mp/10 fokozat)

1 evőkanál friss snidling, plusz a tálaláshoz

1 tojás

Leves:

500g cékla, hámozva, darabolva vagy sütve

500g víz

150g fehérbor

1 TM zöldségleves kocka

1 evőkanál vörösborecet

Negyed teáskanál só

2 csipet szerecsendió

Csipet bors

130g kóksztejszín-Cocomas/laktózmetes tejszín

1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

Tormagombóc:

1. Rakjuk a tejet, kókuszmargarint, sót és szerecsendiót a keverőedénybe és főzzük 2p/90fok/1 fokozaton.

2. Adjuk hozzá a zabkorpát, tormát és snidlinget, keverjük össze 10mp/4 fokozaton. Főzzük 2p30mp/100fok/3 fokozaton. Hagyjuk 10 percet hűlni a keveréket.

3. Adjuk hozzá a tojást, keverjük össze 10mp/3 fokozaton.

4. Formázzunk kis gombócokat (kb. 18 db) nedves kézzel vagy teáskanállal és tegyük bele a kiolajozott Varoma tálba és tálcába. A keverőedényt ne mossuk el, nem baj, ha marad benne a gombóc tésztából, az fogja sűríteni a levest liszt helyett.

Leves:

5. Rakjuk a céklát a keverőedénybe és aprítsuk 3mp/6 fokozaton.

6. Adjuk hozzá a bort, leveskockát, borecetet és fűszereket, keverjük össze 5mp/3 fokozaton.

7. Tegyük a Varomát a helyére, főzzük 25p/Varoma/1 fokozaton.

8. Rakjuk félre a Varomát, tegyük be a mérőpoharat, keverjük össze 25mp/6-7 fokozaton.

9. Adjuk hozzá a kókusztejszínt és a citromlevet majd főzzük további 3p/100fok/3 fokozaton. Pürésítsük 1p/10 fokozaton.

10. Levesestálban tálaljuk, tegyük bele a tormagombócot és szórjuk meg friss snidlinggel.

 

Gőzgombóc (Germknödel)

A Germknödel egy német eredetű desszert. A síelőknek valószínű nem kell bemutatni, hisz a hüttékben óriási népszerűségnek örvend. Magyar beceneve "mákoscici" :) Bár a hó még várat magára, de ennek ellenére szuper befejezése lehet a napnak egy mákos, szilvalekváros, vaníliasodós gőzgombóc. Elkészítése nagyon egyszerű, pláne ha rendelkezésre áll egy Thermomix.

Gőzgombóc (Germknödel)

Hozzávalók (6 gombóchoz)

A gombóchoz:

250 g liszt

15 g friss élesztő

20 g cukor/eritrit

1 g só

1 db tojás

125 ml tej/rizstej/mandulatej

10g vaj/laktózmentes vaj/kókuszmargarin

1 db bio citrom héja

A töltelékhez:

60 g (keményre főzött) szilvalekvár

A sodóhoz:

TM5-nél az automata főzési funkciónál a "runny" vaníliás puding receptet használtam.

1000 g tej/rizstej/mandulatej

100-200 g cukor/eritrit, ízlés szerint ki mennyire szereti az édeset

20 g kukoricakeményítő

4 tojás

2 tk. vanília kivonat

A tetejére:

porcukros darált mák

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit a keverőedénybe mérjük és 3 perc alatt bedagasztjuk.

2. Enyhén lisztezett felületen kigömbölyítjük a tésztát, majd egy kis olajjal megkent tálba tesszük (a teteje is legyen picit olajos) és a duplájára kelesztjük.

3. A megkelt tésztát vékonyan lisztezett felületen annyi darabra daraboljuk ahány gombócot szeretnénk.

4. A darabokat egyenként kigömbölyítjük , majd 5 perc pihentetés után kilapítjuk őket. Közepükbe egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, majd becsomagoljuk a tölteléket, végül még gömbölyítünk rajta. Fontos, hogy a lekvár a gombóc közepében maradjon, nehogy kifollyon, ezért is lényeges a kemény lekvár.

5. A kész gombócokat a kivajazott Varoma tálba (2db) illetve a tálcára (4 db) helyezzük. Ne szorosan egymás mellé, mert sokat fognak még nőni. Hagyjuk pihenni további 10-15 percet.

6. Mérjünk a keverőedénybe 1000 g vizet. Helyezzük a Varoma tálat a helyére és 20p/Varoma/1 fokozaton gőzöljük ki a gombócokat.

7. A sodóhoz, ha Tm5-ös készülékkel rendelkezünk az automata főzésnél válasszuk a runny funkciót és kövessük az utasításokat.

Ha Tm31-es készülékünk van, tegyük az alapanyagokat a keverőedénybe és 8p/80 fok/3 fokozaton főzzük össze a sodót.

Tegyük a sodót a tányérba, tegyük rá a gombócot- egy picit erre is kerüljön a szószből és szórjuk meg a porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.

A sodót rizstejjel készítettem, így egy picit sötétebb a színe, cukor helyett eritritet használtam. A gombóc pedig bio tönkölylisztből készült.

 

 

 

Az eredeti receptet, hagyományosan elkészíteve, fázisfotókkal itt találjátok:

http://aprosef.hu/gozgomboc_recept

 

 

 

 

 

 

 

 .

 

Sütőtökös sajttorta karamellszósszal

Ki merem jelenteni, hogy megvan az ősz legfinomabb tortája. Javában tombol még a sütőtök szezon, finom édes darabokat találhatunk a piaci árusoknál. Ha egy kicsit különleges, de nagyon könnyen elkészíthető desszerttel szeretnéd meglepni családod vagy barátaidat, akkor ne habozz elkészíteni.

Sütőtökös sajttorta karamellszósszal

Hozzávalók: (18-20 cm-es formához)

Az alaphoz:

200 g Győri édes kakós keksz vagy gyömbérkeksszel is isteni

80 g vaj

1ek. kakaó

A krémhez:

175g mascarpone (laktózérzékenyeknek laktózmentes Philadelphia krémsajt)

165g tejföl/laktózmentes tejföl

1dl habtejszín/laktózmentes tejszín/cocomas

50g porcukor/porított eritrit

1cs vaníliás cukor

20g kukorica keményítő

2 egész tojás

200g sütőtökpüré

Karamellhez a tetején:

50 g kristálycukor/kókuszvirágcukor

25g vaj

0.25 dl tejszín/laktózmentes tejszín/cocmas

Elkészítés:

1. A tököt feldaraboljuk és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd 30mp/5 fokozaton pürésítjük.

2. A vajat 3p/50 fok/1 fokozaton felmelegítjük, beletesszük a kekszet és a kakaót majd 10mp/7 fokozaton összetörjük. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába nyomkodjuk bele.

3. A krémhez helyezzük be a pillangót és a hozzávalók sorrendjében tegyük bele az alapanyagokat, a tök a legutolsó, ha már kihűlt. 2p/3 fokozaton szép habosra keverem.

4. Ráöntöm a kekszes alapra.  A sütő aljába egy tepsibe tegyünk vizet, mert gőzben kell sülnie.

A sütés: előmelegített, 180 fokos sütőben kezdtem. 15 perc múlva leveszem 150 fokra, lekapcsoltam a légkeverést is. Így sült még 35 percig.

Amíg sül elkészítjük a karamellszószt, amihez vegyünk elő egy serpenyőt.

Tegyük a cukrot a serpenyőbe, alacsony hőfokon kezdjük el olvasztani, nem szabad hozzányúlni, magától kell olvadnia. Ha felolvadt, adjuk hozzá a vajat, keverjük el, végül keverjünk hozzá kevés tejszínt is.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 


 

 


 


 

Baconbe tekert kakukkfüves szűzérme zsályás sütőtökös rizottóval

Főzzünk abból, ami itthon van elv alapján készült ez az étel. Ezekből a főzésekből mindig nagyon finom ételek kerekednek. Nincs ez itt sem másképp. Elképesztő finom lett, nagyon jól harmonizálnak az ízek. Igazi szexi őszi étel, hamar mindenki kedvencévé válhat. Nálunk ez a recept bekerült már a kedvencek közé, mivel az én Drágám csak annyit tudott mondani "ebből bármennyit meg tudnék enni".

Baconbe tekert kakukkfüves szűzérme zsályás sütőtökös rizottóval

Hozzávalók:

2 db sertésszűz

10- 12 ág kakukkfű

10-12 szelet bacon

1 kicsi sütőtök

2 -3 ek. cukor (én kókuszvirágcukrot használtam)

10-12 db zsályalevél

40 g parmezán, darabolva

1 db mogyoróhagyma

40 g vaj

10 g extra szűz olívaolaj

320 g rizottó rizs, amit 14-15 percig kell főzni

60 g száraz fehérbor

1000 g víz

bors

citrombors

Elkészítés:

1. Hagyjuk egyben a húst. Sózzuk,  borsozzuk, minden oldalára tegyünk egy kakukkfű ágat, majd tekerük be a baconnel.

2. Helyezzük a Varoma tálcára majd mérjük a keverőedénybe az 1000g vizet. Így a hús leve illetve a bacon szaftja majd bele fog csöpögni a vízbe és kész is az alaplevünk a rizottóhoz. Helyezzük a Varoma tálcát a helyére és pároljuk át 30p/Varoma/1 fokozaton.

3. Amíg a hús párolódik, pucoljuk meg a sütőtököt, kockázzuk fel és süssük elő 15 percig 200 fokos sütőben. Majd egy serpenyőben a cukor és a felaprított zsálya felének hozzáadásával kedjük el karamellizálni. Akkor jó, ha már szép aranybarna és roppanósan puha a sütőtök.

4. A elkészült húst hagyjuk a Varoma tálba, letakarva. A üstben lévő alaplevet öntsük egy tálba. A keverőedényt mossuk el és töröljük szárazra.

5. Tegyük a parmezánt a keverőedénybe, majd 10mp/10 fokozaton reszeljük le. Tegyük félre egy tálba.

6. Tegyük a hagymát a keverőedénybe 5mp/5 fokozaton reszeljük le. A spatulával kaparjuk az edény aljára a hagymát.

7. Adjunk hozzá 20 g vajat és az olívaolajat majd pirítsuk meg 3p/120 fok/1 fokozaton. (TM31-nél Varoma hőfokon.)

8. Adjuk hozzá a rizst és további  3p/120fok/visszaforgató/1 fokozaton pirítsuk, mérőpohár nélkül.

9. Önsük hozzá a fehérbort, majd főzzük 1p/100fok/visszaforgató/1 fokozaton, mérőpohár nélkül.

10. Adjuk hozzá a levesalapot fél-1 tk. sót, keverjük meg a spatula segítségével a rizst, hogy fellazuljon. Főzzük 12p/100fok/visszaforgató/1 fokozaton. A mérőpohár helyére a párolókosarat tegyük. Félidőben adjuk hozzá a maradék zsályát a mérőpohár nyílásán keresztül majd helyezzük vissza a párolókosarat. Hagyjuk a rizottót pihenni a keverőedényben 1 percig, ezután tegyük át egy tálba. A spatula segítségével forgassuk bele a maradék 20 g vajat, a parmezánt és a sütőtököt.

Azonnal tálaljuk a felszeletelt szűzérmével.

A szüzet szeletelés után kicsit átsüthetjük forró serpenyőben. 1-1 percig mindkét oldalát. Tálalásnál a kakukkfű ágakat húzzuk ki belőle.

A sütőtök magját ugye nem dobjátok ki? :) Ha serpenyőben átpirítjuk, ezután megpucoljuk, isteni csemege lehet belőle illetve meg is szórhatjuk vele tálalásnál az ételt.

 

 


Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

Csirkemell parmezános cukkinivel

Villámgyorsan elkészíthető recept. Ideális egy hétköznapi ebédre, de hétvégén is kipróbálhatjátok, ha nem szeretnétek sok időt a konyhában eltölteni. A csirkemelleket én pácoltam. Bármilyen fűszerrel variálható a pác, ízlés kérdése. A lényeg, hogy a pácnak adjatok egy kis savat, így a hús rostjai felpuhulnak és extra finom, puha hús lesz a végeredmény. A sav lehet ecet  1 ek.(almaecet, tárkonyecet, balzsamecet), citrom vagy bor is. Lényeges, hogy soha ne sózzátok a pácot, mert elvonja a nedvességet a húsból. Közvetlenül sütés előtt vagy sütés közben lehet sózni.

Csirkemell parmezános cukkinivel

Hozzávalók (2 személyre):

4 szelet csirkemell filé

csirkepác (olívaolaj, 1 ek mézes almaecet, rozmaring, bors, kakukkfű)

2 cukkini (normál méretű)

50 g  parmezán

fél csokor petrezselyem

bors

olívaolaj

Elkészítés:

Melegítsük elő 180 fokra a sütőt. (légkeverés), pácoljuk be a csirkemellet. A csirkemelleket tegyük a hűtőbe, amíg a cukkinit elkészítjük.

1. Tegyük a parmezánt, a petrezselymet, a sót (ha nagyon sós a parmezán el is hagyható) és a borsot a keverőedénybe majd reszeljük le 15mp/8 fokoztaton. Tegyük félre egy tálba.

2. Csíkozzuk fel a cukkinit, fújjuk be olívaolaj spray-vel majd forgassuk bele a pazmezánba. Tegyük egyesével sütőpapírral bélelt tepsibe vagy a sütőrácsra és süssük kb. 10-12 percig.

3. Melegítsünk fel egy grillserpenyőt. A csirkemellek mindkét oldalát süssük készre. Kb. 3-3 perc oldalanként.

A parmezános keveréket is kedvünk szerint fűszerezhetjük, akár fokhagyma, medvehagyma, bármilyen zöld fűszernövény mehet bele.

Jó étvágyat!

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében

Szárított paradicsomos oregánós grissini

A grissini egy piemonti pálcika alakú pékárú. Kedvünkre variálhatjuk fűszerezését, előételként mártogatókkal, bor mellé, saláta kísérőjeként egyaránt fogyasztható, de nasinak is kiváló.

Szárított paradicsomos oregánós grissini

Hozzávalók:

300 g bio tönköly kenyérliszt

100 g bio tönköly rétesliszt

200 g tej (lehet növényi is) + egy kicsi a kenéshez

20 g élesztő

1 ek. olívaolaj

80 g szárított paradicsom- felcsíkozva (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)

oreganó

1 tk. só

csipet cukor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra (alsó-felső sütés)

1. Tegyük a keverőedénybe a tejet, az élesztőt és a cukrot majd 3p/37fok/2 fokoztaton keverjük.

2. Adjuk hozzá a további hozzávalókat úgy, hogy a só kerüljön bele utoljára majd dagasszuk 3 percig. Hagyjuk az üstben kelni 20 percig. Ezután ismét 2 percig dagasszuk.

3. Tegyük át egy vékonyan lisztezett felületre. Tépjünk belőle kisebb darabokat, majd sodorjuk vékony henger alakúra.

4. A pálcikákat tegyük sütőpapíros rácsra vízszintesen, majd kenjük meg a tetejét tejjel, pihentessük 10 percig majd 10-15 perc alatt süssük őket készre.

Természetesen bármilyen liszttel elkészíthető, a legjobb a 00-ás pizzaliszt. Ha olajban eltett aszalt paradicsomot használtok, akkor már nem kell bele külön olívaolaj.

 

 

 

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr