Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Túrógombóc

2014. július 22. - Thermomix Blog

fot_1_1406035861.JPG_474x536

Az örök klasszikusok egyike, van aki édesen, van, aki sósan szereti. Ma mindkét tábornak adok hozzá tippeket, érdemes kipróbálni pillanatok alatt el fog fogyni, tapasztalat... :) Hétvégén mi az édes változatra szavaztunk.

Túrógombóc fahéjas édes tejföllel

Hozzávalók:

500 g túró

120 g búzadara

3 db tojás

50 g cukor/nyírfacukor

150 g zsemlemorzsa

1 csipet só

500 g víz

Fahéjas édes tejföl:

300 g tejföl

100 g nyírfacukor

fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

1. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre, a tojássárgáját, a túrót, a cukrot, a csipet sót és a búzadarát tegyük a keverőedénybe, majd 30mp/3-4 fokozaton keverjük össze. Tegyük át egy tálba, letakarva pihentessük kb. 1-2 órát a hűtőszekrényben, hogy a búzadara megpuhuljon.

2. Amíg puhul, készítsük el a morzsát. A zsemlemorzsát kis cukorral pirítsuk meg egy serpenyőben, folyamatosan kevergetve, nehogy leégjen.

3. A tiszta keverőedénybe mérjünk 100 g cukrot, majd 10mp/10 fokozaton őröljük porcukorrá, adjuk hozzá a tejfölt, a fahéjat és a pillangó segítségével 30mp/3 fokozaton keverjük össze, majd tálalásig tegyük félre a hűtőszekrénybe.

4. A félretett tojásfehérjét tegyük a keverőedénybe, tegyük bele a pillangót és 5p/3 fokozaton egy csipet sóval verjük kemény habbá.

5. A túrós masszába óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét, először keveset adjunk hozzá, hogy lazítsuk, majd mehet bele a többi. Vizes kézzel formázzunk belőle gombócot, majd helyezzük őket a Varoma tálcára.

6. Mérjünk a keverőedénybe 500 g vizet, tegyük a Varoma tálat a helyére és 15p/Varoma/1 fokozaton gőzöljük meg őket. A kész gombócokat forgassuk morzsába, tálaljuk az édes tejföllel. 

Aki nem felejt el habfixálót venni, mint én, akkor lehet édes tejfölhabot is készíteni. A folyamat ugyanaz, csak 300 g tejfölhöz 1,5 csomag habfixálót adjunk, kicsit pihentessük kb. 10 percet, majd nyomózsákba téve díszíthetjük vele a gombócokat. 

Ha a sós változat mellett döntesz, a tésztába nem kell cukor, édes tejföl helyett kapros tejfölhabot készíts.

Kapros tejfölhab

Kaprot tedd a keverőedénybe, majd 10mp/6 fokozaton aprítsd fel, add hozzá a tejfölt (300g), 1.5 csomag habfixáló, 10 perc pihentetés után nyomózsákból szervírozhatjuk a gombócok mellé.

Ha nem szeretnél habfixálót használni, akkor pedig habszifonba töltve nyomható ki az édes vagy a kapros tejfölhab.

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr766534645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr