Az örök klasszikusok egyike, van aki édesen, van, aki sósan szereti. Ma mindkét tábornak adok hozzá tippeket, érdemes kipróbálni pillanatok alatt el fog fogyni, tapasztalat... :) Hétvégén mi az édes változatra szavaztunk.
Túrógombóc fahéjas édes tejföllel
Hozzávalók:
500 g túró
120 g búzadara
3 db tojás
50 g cukor/nyírfacukor
150 g zsemlemorzsa
1 csipet só
500 g víz
Fahéjas édes tejföl:
300 g tejföl
100 g nyírfacukor
fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
1. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre, a tojássárgáját, a túrót, a cukrot, a csipet sót és a búzadarát tegyük a keverőedénybe, majd 30mp/3-4 fokozaton keverjük össze. Tegyük át egy tálba, letakarva pihentessük kb. 1-2 órát a hűtőszekrényben, hogy a búzadara megpuhuljon.
2. Amíg puhul, készítsük el a morzsát. A zsemlemorzsát kis cukorral pirítsuk meg egy serpenyőben, folyamatosan kevergetve, nehogy leégjen.
3. A tiszta keverőedénybe mérjünk 100 g cukrot, majd 10mp/10 fokozaton őröljük porcukorrá, adjuk hozzá a tejfölt, a fahéjat és a pillangó segítségével 30mp/3 fokozaton keverjük össze, majd tálalásig tegyük félre a hűtőszekrénybe.
4. A félretett tojásfehérjét tegyük a keverőedénybe, tegyük bele a pillangót és 5p/3 fokozaton egy csipet sóval verjük kemény habbá.
5. A túrós masszába óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét, először keveset adjunk hozzá, hogy lazítsuk, majd mehet bele a többi. Vizes kézzel formázzunk belőle gombócot, majd helyezzük őket a Varoma tálcára.
6. Mérjünk a keverőedénybe 500 g vizet, tegyük a Varoma tálat a helyére és 15p/Varoma/1 fokozaton gőzöljük meg őket. A kész gombócokat forgassuk morzsába, tálaljuk az édes tejföllel.
Aki nem felejt el habfixálót venni, mint én, akkor lehet édes tejfölhabot is készíteni. A folyamat ugyanaz, csak 300 g tejfölhöz 1,5 csomag habfixálót adjunk, kicsit pihentessük kb. 10 percet, majd nyomózsákba téve díszíthetjük vele a gombócokat.
Ha a sós változat mellett döntesz, a tésztába nem kell cukor, édes tejföl helyett kapros tejfölhabot készíts.
Kapros tejfölhab
Kaprot tedd a keverőedénybe, majd 10mp/6 fokozaton aprítsd fel, add hozzá a tejfölt (300g), 1.5 csomag habfixáló, 10 perc pihentetés után nyomózsákból szervírozhatjuk a gombócok mellé.
Ha nem szeretnél habfixálót használni, akkor pedig habszifonba töltve nyomható ki az édes vagy a kapros tejfölhab.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.