Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Baconbe tekert kakukkfüves szűzérme zsályás sütőtökös rizottóval

2015. október 16. - Thermomix Blog

Főzzünk abból, ami itthon van elv alapján készült ez az étel. Ezekből a főzésekből mindig nagyon finom ételek kerekednek. Nincs ez itt sem másképp. Elképesztő finom lett, nagyon jól harmonizálnak az ízek. Igazi szexi őszi étel, hamar mindenki kedvencévé válhat. Nálunk ez a recept bekerült már a kedvencek közé, mivel az én Drágám csak annyit tudott mondani "ebből bármennyit meg tudnék enni".

Baconbe tekert kakukkfüves szűzérme zsályás sütőtökös rizottóval

Hozzávalók:

2 db sertésszűz

10- 12 ág kakukkfű

10-12 szelet bacon

1 kicsi sütőtök

2 -3 ek. cukor (én kókuszvirágcukrot használtam)

10-12 db zsályalevél

40 g parmezán, darabolva

1 db mogyoróhagyma

40 g vaj

10 g extra szűz olívaolaj

320 g rizottó rizs, amit 14-15 percig kell főzni

60 g száraz fehérbor

1000 g víz

bors

citrombors

Elkészítés:

1. Hagyjuk egyben a húst. Sózzuk,  borsozzuk, minden oldalára tegyünk egy kakukkfű ágat, majd tekerük be a baconnel.

2. Helyezzük a Varoma tálcára majd mérjük a keverőedénybe az 1000g vizet. Így a hús leve illetve a bacon szaftja majd bele fog csöpögni a vízbe és kész is az alaplevünk a rizottóhoz. Helyezzük a Varoma tálcát a helyére és pároljuk át 30p/Varoma/1 fokozaton.

3. Amíg a hús párolódik, pucoljuk meg a sütőtököt, kockázzuk fel és süssük elő 15 percig 200 fokos sütőben. Majd egy serpenyőben a cukor és a felaprított zsálya felének hozzáadásával kedjük el karamellizálni. Akkor jó, ha már szép aranybarna és roppanósan puha a sütőtök.

4. A elkészült húst hagyjuk a Varoma tálba, letakarva. A üstben lévő alaplevet öntsük egy tálba. A keverőedényt mossuk el és töröljük szárazra.

5. Tegyük a parmezánt a keverőedénybe, majd 10mp/10 fokozaton reszeljük le. Tegyük félre egy tálba.

6. Tegyük a hagymát a keverőedénybe 5mp/5 fokozaton reszeljük le. A spatulával kaparjuk az edény aljára a hagymát.

7. Adjunk hozzá 20 g vajat és az olívaolajat majd pirítsuk meg 3p/120 fok/1 fokozaton. (TM31-nél Varoma hőfokon.)

8. Adjuk hozzá a rizst és további  3p/120fok/visszaforgató/1 fokozaton pirítsuk, mérőpohár nélkül.

9. Önsük hozzá a fehérbort, majd főzzük 1p/100fok/visszaforgató/1 fokozaton, mérőpohár nélkül.

10. Adjuk hozzá a levesalapot fél-1 tk. sót, keverjük meg a spatula segítségével a rizst, hogy fellazuljon. Főzzük 12p/100fok/visszaforgató/1 fokozaton. A mérőpohár helyére a párolókosarat tegyük. Félidőben adjuk hozzá a maradék zsályát a mérőpohár nyílásán keresztül majd helyezzük vissza a párolókosarat. Hagyjuk a rizottót pihenni a keverőedényben 1 percig, ezután tegyük át egy tálba. A spatula segítségével forgassuk bele a maradék 20 g vajat, a parmezánt és a sütőtököt.

Azonnal tálaljuk a felszeletelt szűzérmével.

A szüzet szeletelés után kicsit átsüthetjük forró serpenyőben. 1-1 percig mindkét oldalát. Tálalásnál a kakukkfű ágakat húzzuk ki belőle.

A sütőtök magját ugye nem dobjátok ki? :) Ha serpenyőben átpirítjuk, ezután megpucoljuk, isteni csemege lehet belőle illetve meg is szórhatjuk vele tálalásnál az ételt.

 

 


Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr447973655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr