Főzzünk abból, ami itthon van elv alapján készült ez az étel. Ezekből a főzésekből mindig nagyon finom ételek kerekednek. Nincs ez itt sem másképp. Elképesztő finom lett, nagyon jól harmonizálnak az ízek. Igazi szexi őszi étel, hamar mindenki kedvencévé válhat. Nálunk ez a recept bekerült már a kedvencek közé, mivel az én Drágám csak annyit tudott mondani "ebből bármennyit meg tudnék enni".
Baconbe tekert kakukkfüves szűzérme zsályás sütőtökös rizottóval
Hozzávalók:
2 db sertésszűz
10- 12 ág kakukkfű
10-12 szelet bacon
1 kicsi sütőtök
2 -3 ek. cukor (én kókuszvirágcukrot használtam)
10-12 db zsályalevél
40 g parmezán, darabolva
1 db mogyoróhagyma
40 g vaj
10 g extra szűz olívaolaj
320 g rizottó rizs, amit 14-15 percig kell főzni
60 g száraz fehérbor
1000 g víz
só
bors
citrombors
Elkészítés:
1. Hagyjuk egyben a húst. Sózzuk, borsozzuk, minden oldalára tegyünk egy kakukkfű ágat, majd tekerük be a baconnel.
2. Helyezzük a Varoma tálcára majd mérjük a keverőedénybe az 1000g vizet. Így a hús leve illetve a bacon szaftja majd bele fog csöpögni a vízbe és kész is az alaplevünk a rizottóhoz. Helyezzük a Varoma tálcát a helyére és pároljuk át 30p/Varoma/1 fokozaton.
3. Amíg a hús párolódik, pucoljuk meg a sütőtököt, kockázzuk fel és süssük elő 15 percig 200 fokos sütőben. Majd egy serpenyőben a cukor és a felaprított zsálya felének hozzáadásával kedjük el karamellizálni. Akkor jó, ha már szép aranybarna és roppanósan puha a sütőtök.
4. A elkészült húst hagyjuk a Varoma tálba, letakarva. A üstben lévő alaplevet öntsük egy tálba. A keverőedényt mossuk el és töröljük szárazra.
5. Tegyük a parmezánt a keverőedénybe, majd 10mp/10 fokozaton reszeljük le. Tegyük félre egy tálba.
6. Tegyük a hagymát a keverőedénybe 5mp/5 fokozaton reszeljük le. A spatulával kaparjuk az edény aljára a hagymát.
7. Adjunk hozzá 20 g vajat és az olívaolajat majd pirítsuk meg 3p/120 fok/1 fokozaton. (TM31-nél Varoma hőfokon.)
8. Adjuk hozzá a rizst és további 3p/120fok/visszaforgató/1 fokozaton pirítsuk, mérőpohár nélkül.
9. Önsük hozzá a fehérbort, majd főzzük 1p/100fok/visszaforgató/1 fokozaton, mérőpohár nélkül.
10. Adjuk hozzá a levesalapot fél-1 tk. sót, keverjük meg a spatula segítségével a rizst, hogy fellazuljon. Főzzük 12p/100fok/visszaforgató/1 fokozaton. A mérőpohár helyére a párolókosarat tegyük. Félidőben adjuk hozzá a maradék zsályát a mérőpohár nyílásán keresztül majd helyezzük vissza a párolókosarat. Hagyjuk a rizottót pihenni a keverőedényben 1 percig, ezután tegyük át egy tálba. A spatula segítségével forgassuk bele a maradék 20 g vajat, a parmezánt és a sütőtököt.
Azonnal tálaljuk a felszeletelt szűzérmével.
A szüzet szeletelés után kicsit átsüthetjük forró serpenyőben. 1-1 percig mindkét oldalát. Tálalásnál a kakukkfű ágakat húzzuk ki belőle.
A sütőtök magját ugye nem dobjátok ki? :) Ha serpenyőben átpirítjuk, ezután megpucoljuk, isteni csemege lehet belőle illetve meg is szórhatjuk vele tálalásnál az ételt.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.