Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Céklakrémleves tormagombóccal

2016. január 21. - Thermomix Blog

Igazi téli leves, nem lehet betelni vele. Az eredeti recept a Full steam ahead c. Thermomix szakácskönyvben található. Variáltam rajta, hogy tej-, laktóz-, és gluténmentes legyen. Szerintem így még finomabb is. Ha időtök engedi, érdemes előtte sütőben egyben 200 fokon megsütni a céklákat, így azoknak is ízleni fog, akik egyébként nem szeretik a céklának az ízét. Egyelőre én nem tudom eldönteni, hogy sült vagy nyers céklával a finomabb. Próbáljátok ki mindkét változatot és döntsetek ti!

Céklakrémleves tormagombóccal

Hozzávalók:

Tormagombóc:

130g mandula vagy rizstej

40g kókuszmargarin/laktózmentes vaj

Fél teáskanál só

Negyed teáskanál szerecsendió

80g zabkorpa

60g torma lereszelve (10mp/10 fokozat)

1 evőkanál friss snidling, plusz a tálaláshoz

1 tojás

Leves:

500g cékla, hámozva, darabolva vagy sütve

500g víz

150g fehérbor

1 TM zöldségleves kocka

1 evőkanál vörösborecet

Negyed teáskanál só

2 csipet szerecsendió

Csipet bors

130g kóksztejszín-Cocomas/laktózmetes tejszín

1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

Tormagombóc:

1. Rakjuk a tejet, kókuszmargarint, sót és szerecsendiót a keverőedénybe és főzzük 2p/90fok/1 fokozaton.

2. Adjuk hozzá a zabkorpát, tormát és snidlinget, keverjük össze 10mp/4 fokozaton. Főzzük 2p30mp/100fok/3 fokozaton. Hagyjuk 10 percet hűlni a keveréket.

3. Adjuk hozzá a tojást, keverjük össze 10mp/3 fokozaton.

4. Formázzunk kis gombócokat (kb. 18 db) nedves kézzel vagy teáskanállal és tegyük bele a kiolajozott Varoma tálba és tálcába. A keverőedényt ne mossuk el, nem baj, ha marad benne a gombóc tésztából, az fogja sűríteni a levest liszt helyett.

Leves:

5. Rakjuk a céklát a keverőedénybe és aprítsuk 3mp/6 fokozaton.

6. Adjuk hozzá a bort, leveskockát, borecetet és fűszereket, keverjük össze 5mp/3 fokozaton.

7. Tegyük a Varomát a helyére, főzzük 25p/Varoma/1 fokozaton.

8. Rakjuk félre a Varomát, tegyük be a mérőpoharat, keverjük össze 25mp/6-7 fokozaton.

9. Adjuk hozzá a kókusztejszínt és a citromlevet majd főzzük további 3p/100fok/3 fokozaton. Pürésítsük 1p/10 fokozaton.

10. Levesestálban tálaljuk, tegyük bele a tormagombócot és szórjuk meg friss snidlinggel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr148300044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr