Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Gőzgombóc (Germknödel)

2015. december 07. - Thermomix Blog

A Germknödel egy német eredetű desszert. A síelőknek valószínű nem kell bemutatni, hisz a hüttékben óriási népszerűségnek örvend. Magyar beceneve "mákoscici" :) Bár a hó még várat magára, de ennek ellenére szuper befejezése lehet a napnak egy mákos, szilvalekváros, vaníliasodós gőzgombóc. Elkészítése nagyon egyszerű, pláne ha rendelkezésre áll egy Thermomix.

Gőzgombóc (Germknödel)

Hozzávalók (6 gombóchoz)

A gombóchoz:

250 g liszt

15 g friss élesztő

20 g cukor/eritrit

1 g só

1 db tojás

125 ml tej/rizstej/mandulatej

10g vaj/laktózmentes vaj/kókuszmargarin

1 db bio citrom héja

A töltelékhez:

60 g (keményre főzött) szilvalekvár

A sodóhoz:

TM5-nél az automata főzési funkciónál a "runny" vaníliás puding receptet használtam.

1000 g tej/rizstej/mandulatej

100-200 g cukor/eritrit, ízlés szerint ki mennyire szereti az édeset

20 g kukoricakeményítő

4 tojás

2 tk. vanília kivonat

A tetejére:

porcukros darált mák

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit a keverőedénybe mérjük és 3 perc alatt bedagasztjuk.

2. Enyhén lisztezett felületen kigömbölyítjük a tésztát, majd egy kis olajjal megkent tálba tesszük (a teteje is legyen picit olajos) és a duplájára kelesztjük.

3. A megkelt tésztát vékonyan lisztezett felületen annyi darabra daraboljuk ahány gombócot szeretnénk.

4. A darabokat egyenként kigömbölyítjük , majd 5 perc pihentetés után kilapítjuk őket. Közepükbe egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, majd becsomagoljuk a tölteléket, végül még gömbölyítünk rajta. Fontos, hogy a lekvár a gombóc közepében maradjon, nehogy kifollyon, ezért is lényeges a kemény lekvár.

5. A kész gombócokat a kivajazott Varoma tálba (2db) illetve a tálcára (4 db) helyezzük. Ne szorosan egymás mellé, mert sokat fognak még nőni. Hagyjuk pihenni további 10-15 percet.

6. Mérjünk a keverőedénybe 1000 g vizet. Helyezzük a Varoma tálat a helyére és 20p/Varoma/1 fokozaton gőzöljük ki a gombócokat.

7. A sodóhoz, ha Tm5-ös készülékkel rendelkezünk az automata főzésnél válasszuk a runny funkciót és kövessük az utasításokat.

Ha Tm31-es készülékünk van, tegyük az alapanyagokat a keverőedénybe és 8p/80 fok/3 fokozaton főzzük össze a sodót.

Tegyük a sodót a tányérba, tegyük rá a gombócot- egy picit erre is kerüljön a szószből és szórjuk meg a porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.

A sodót rizstejjel készítettem, így egy picit sötétebb a színe, cukor helyett eritritet használtam. A gombóc pedig bio tönkölylisztből készült.

 

 

 

Az eredeti receptet, hagyományosan elkészíteve, fázisfotókkal itt találjátok:

http://aprosef.hu/gozgomboc_recept

 

 

 

 

 

 

 

 .

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr88146310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr