Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Shiitake gombás medvehagymás rizottó

2016. április 14. - Thermomix Blog

Kedvencek közé szerintem nálatok is be fog kerülni ez a recept. Gyors, kiadós és ezerféleképpen variálható a rizottó. A tökéletes rizottó megköveteli a türelmes és fáradhatatlan keverést, amit helyettünk elvégez a Thermomix. Én rizottó receptnek mindig az Alap szakácskönyvben megtalálhatót használom. Szerintem tökéletes.

Én most alaplének a húsvéti sonkából megmaradt (fagyasztott) sonkalevet használtam, isteni lett vele.

Shiitake gombás medvehagymás rizottó

Hozzávalók:

40g parmezán, darabolva (3cm)

1 mogyoróhagyma

40g vaj

10g extra szűz olívaolaj

320g rizottó rizs, 14-15 perces főzési idővel

60g száraz fehérbor

720g alaplé

1/2-1 teáskanál só, ízesítéshez

300 g shiitake gomba

40 g medvehagyma aprítva

Elkészítés:

1. Tegyük a parmezánt a keverőedénybe és reszeljük le 10mp/10 fokozaton. Tegyük egy tálba és rakjuk félre.


2. Tegyük a hagymát a keverőedénybe, aprítsuk 5mp/5 fokozaton. A spatulával kaparjuk le az aljára a hagymát.


3. Adjunk hozzá 20g vajat és az olívaolajat, majd pirítsuk 3p/120fok/1 fokozaton.


4. Adjuk hozzá a rizst és pirítsuk 3p/120fok/Visszaforgató/1 fokozaton, a mérőpohár használata nélkül.


5. Öntsük hozzá a fehérbort és főzzük 1p/100fok/Visszaforgató/1 fokozaton, a mérőpohár használata nélkül.


6. Adjuk hozzá az alaplevet a medvehagymát és a sót, kaparjuk meg az üst alját a spatulával, hogy fellazítsuk a rizst. Főzzük 12-13p/100fok/Visszaforgató/1 fokozaton, a mérőpohár helyett a szűrőkosarat tegyük az üst tetejére.

7.Amíg készül a rizottó készítsük el a gombát. Egy felhevített serpenyőbe dobjunk egy pici vajat, majd tegyük bele a felszeletelt shiitake gombát. Borsozzuk (citromborssal is isteni), kb.5 perc alatt elkészül. A legvégén sózzuk kicsit ízlés szerint. (lehet használni füstölt sót is)

8. Hagyjuk a rizottót pihenni a keverőedényben 1 percet, majd rakjuk át egy tálba. A spatula segítségével forgassuk össze a maradék 20g vajjal a lereszelt parmezánnal, a gombával és azonnal tálaljuk.

 

ui.: Elnézést kérek a kb. 3 féle betűtípustól, de a program kedve szerint változtatja. A szerkesztői nézetben minden ugyanaz, de a megjelenítésben már eltér.. Remélem mihamarabb kijavításra kerül.

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr878615188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr