Imádom az ázsiai konyhát! Ezt a receptet pedig különösen, főleg ilyen hőségben, mert nem kell órákig a konyhában állni, 15 perc alatt elkészül. A recept pedig egyenesen a Padthai Wokbárból, Caikam thai séftől származik. Az alapanyagok beszerzése után -ázsia bolt, áruházláncok, Culinaris- otthon is bátran lehet vele próbálkozni, de csak és kizárólag jó minőségű, vastagfalú wokban szabad elkészíteni.
Az igazi Pad Thai receptje
Hozzávalók (2 fő részére):
120 g 2-3 mm vastag rizstészta
60 ml tamarind lé (vagy tamarind paszta kevés vízzel elkeverve)
60 g pálmacukor
40 ml étolaj
2 gerezd apróra vágott pirított fokhagyma
100 g tofu, kockázva
200 g marhahús/rák
2 db tojás
100 g babcsíra
2 szál újhagyma
Fél-1 chili, ízlés szerint
50 g pirított, nem sózott mogyoró
Elkészítés:
1. Készítsük el a rizstésztát a csomagoláson szereplő utasítás szerint.
2. Amíg ázik keverjük össze a halszószt, a tamarindot, a pálmacukort és a pirított fokhagymát egy kis edényben. Kóstoljuk meg, ha túl savanyú adjunk hozzá pálmacukrot, ha édes, tamarindot. Vágjuk apróra a chilit és adjuk a szószhoz. A húst vékonyan (!!) csíkozzuk fel. (Ha kicsit fagyott a hús akkor könnyebb szeletelni, de ezután meg kell várni, hogy teljesen felengedjen, a felesleges nedvességet itassuk fel róla.)
3. Készítsünk mindent magunk köré és indulhat a varázslat.
4. Rakjuk fel a wokot a legmagasabb hőmérsékletre, csak forró edényben kezdjük el a főzést. (Ellenkező esetben a hús párolódni fog és rágós marad.) Tegyük bele az olajat, majd amikor már ez is felforrósodott kezdjük a hússal. Mikor megpuhult üssük bele gyorsan a két tojást. Keverjük, míg darabokra nem esik a tojásrántottánk.
5. Ezután adjuk hozzá a tésztát, az előre elkészített szószt és kevés vizet. Forgassuk, míg száraz nem lesz. Ezután adjuk hozzá a tofut, a babcsírát, újhagymát, pirított mogyorót, kicsit sózzuk majd pirítsuk készre.
6. Tálaláskor szórjuk meg friss korianderrel, egy lime gerezdet tegyünk a tészta közepére, fogyasztás előtt locsoljuk is meg vele.
Tipp: Ne féljetek saját ízlésetek szerint kísérletezni, variálhatjátok zöldséges feltétekkel, édes-savanyú, pikáns szószokkal.
Jó étvágyat!
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében