Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Egészséges gluténmentes kenyér

2016. augusztus 10. - Thermomix Blog

Már nagyon vártam, hogy megoszthassam veletek ezt a receptet. Régóta próbálok jó, ehető, egészséges gluténmentes kenyeret sütni, ami nincs tele mindenféle keményítős "gyári" lisztkeverékkel. Bátran kijelenthetem, végre sikerüt! :) Napok múlva is puha, nem szárad, nem törik és ráadásul még pirítósnak is finom.

img_1701.JPG

Egészséges gluténmentes kenyér

Hozzávalók:

35 g gluténmentes zabpehely

125 g hajdina

125 g barna jázmin/basmati rizs

50 g köles

20 g útifű maghéj

15 g élesztő

500 g víz

só (kb. 2 kiskanál, ha himalája a só)

5 g olívaolaj

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. (alsó-felső sütés)

2. Tegyük a zabpelyhet, a hajdinát, a rizst és a kölest a keverőedénybe és őröljük lisztté 1p/10 fokozaton. Tegyük félre egy tálba a lisztet. Nem baj, ha kicsit lisztes marad az üst.

3. Mérjük a vizet a keverőedénybe, tegyük bele az élesztőt és futtassuk fel 3p/37 fok/2 fokozaton.

4. Mérjük az útifű maghéjat az élesztős vízbe és keverjük össze 10mp/3 fokozaton. Majd hagyjuk 5 percig pihenni.

5. Adjuk hozzá a további hozzávalókat és dagasszuk 3 percig.

6. Olajos kézzel vegyük ki a tésztát a keverőedényből (lágy lesz a tészta) egy deszkára és formázzuk, majd tegyük egy kenyérsütő formába. Tetejét vizes kézzel egyengessük el.

7. Hagyjuk kelni 10 percig, majd a tetejét vagdossuk be. Tetszés szerint bármilyen maggal megszórhatjuk.

8. Süssük készre 40-50 perc alatt.

Ha már kihűlt, még szebben szeletelhető, de én nem tudtam ezt kivárni. :)

img_1705.JPG

TIPP: A hajdina, köles és rizs arányával bátran lehet játszani. A kenyér héja nem lesz nagyon ropogós, de ez legyen a legnagyobb hibája. Tetszés szerint a zabpelyhet nem muszáj őrölni, így is tökéletes lesz a kenyér.

 

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr1510116286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr