Gyermekként nagyon nagyon nem szerettem a tökfőzeléket (finoman fogalmazva), azt hiszem ezzel nem egyedüli gyerek voltam/vagyok. Mostanra viszont nagyon megkedveltem, pláne ebben a verzióban. Ez a recept a legjobb példa arra, hogy egy egyszerű főzeléket is lehet szépen, gusztusosan tálalni, ráadásul tényleg szenzációsan finom. Ajánlom azoknak is kipróbálásra akik még a "tökfőzelék fúúúj..." korukat élik. :)
Tejszínes kapros tökfőzelék egressel/piszkével:
Hozzávalók:
1 db kisebb tök (max. 1kg)
300 g gyalult tök
1 fej hagyma
400 g alaplé (vagy víz + Tm házi ételízesítő)
100 g piszke/egres (náhány darabot tegyünk félre belőle betétnek)
1 csokor kapor
150 g tejszín (bátrabbak próbálhatják kókusztejszínnel)
só
bors
olaj
Elkészítés:
1. Tisztítsuk meg a tököt és daraboljuk fel.
2. Tegyük a hagymát a keverőedénybe, aprítsuk 5mp/5 fokozaton.
3. Adjuk hozzá az olajat, dinszteljük meg 3p/120fok/1 fokozaton (Tm31-nél Varoma hőfokon)
4. Adjuk hozzá az alaplevet, mérjünk 500 grammot a tökből, adjuk hozzá a piszkét, a fél csokor kaprot, sózzuk, borsozzuk majd 10mp/10 fokozaton aprítsuk.
5. Tegyük a Varoma tálba a gyalult tököt, ezt is sózzuk, borsozzuk kicsit.
6. Főzzük illetve pároljuk 20p/Varoma/1 fokozaton.
7. Mérjük a keverőedénybe a tejszínt és pürésítsük 1p/10 fokozaton. Ha esetleg nem lenne elég sűrű 20-40 g liszttel sűríthetjük így további 30 mp/10 fokozatra lesz szükség.
8. Merjünk a főzelékből a tányérunkba, adjuk hozzá a párolt gyalult tököt és néhány szem piszkét. Szórjuk meg friss kaporral.
A piszke miatt nem lesz szükség ecetre. Hagyományos magyaros fasírtot sütöttem hozzá. A tökből levágtam 3 szeletet, magot eltávolítottam, így karika formát kaptam, amit szintén a gyalult tökkel a Varoma tálban pároltam majd ebbe helyeztem a fasírtot tálalásnál.
Tejszín helyett én kókusztejszínt használtam, ami csak dobott az ízélményen.
Egyszerű, nagyszerű, szuper guszta végeredményt kaptam. Próbáljátok ki!