A hétvégi inzulinrezisztenciás főzőklub nagy slágere volt ez a recept. Horváth Bourbon Nórával még aznap csináltunk még egy adagot a családjának annyira ízlett neki, utólag megtudtam, hogy a gyerekeknek is. Pár éve, mikor megnyitott a Köles étterem ott ettem hasonlót, innen jött az ötlet. Azóta már itthon is elkészítettem a "Fő Kritikusomnak", ezért merem mondani, hogy akit a világból is ki lehet üldözni az ilyen ételekkel, azok is bátran készítsék el, nem fognak csalódni. :)
Cukkinis kölestorta
Hozzávalók (18cm átmérőjű tortaformához):
Fél csirkemellfilé
120 g köles
1 cukkini
1 kis doboz tejföl
100 g sajt (füstölt, gouda- de bármilyen sajttal elkészíthető)
1 dl tejszín (Tejérzékenyeknek 3dl Cocomas)
2 tojássárgája
1 vöröshagyma
1 ek. pirospaprika
Só
Bors
Olívaolaj
1 l víz
Elkészítés:
1. Mérjük a vizet a keverőedénybe, sózzuk, borsozzuk. Tegyük bele a párolókosarat, mérjük bele a kölest és pároljuk át 15-20p/100fok/1 fokozaton. Ha elkészült oszlassuk el egyenletesen a forma aljában.
1. Tegyük a sajtot a keverőedénybe és reszeljük le 5mp/6-7 fokozaton (sajt keménységétől függően.) majd tegyük félre egy tálba és keverjük össze a tejföllel, tejszínnel és a tojássárgájával. Ízesítsük sóval, borssal.
2. Tegyük a keverőedénybe a vöröshagymát, aprítsuk 5mp/5 fokozaton.
3. Adjuk hozzá az olívaolajat, dinszeteljük 3p/120fok/1 fokozaton. (Tm31-nál Varoma hőfokon.)
4. Adjuk hozzá a felkockázott csirkemellett, daráljuk le 10mp/5 fokozaton. (lehetőség szerint legyen félig fagyott a hús)
5. Fűszerezzük a pirospaprikával, sóval, borssal és pároljuk át 10p/100fok/1 fokozaton. Ezután oszlassuk el egyenletesen a kölesen.
6. Karikázzuk fel a cukkinit, sózzuk, borsozzuk és tegyük a csirkemellre. (Cukkinit ne sózzátok meg előre, mert nagyon sok vizet enged)
7. Öntsük a tejfölös masszát a tortánk tetejére, majd 180 fokos sütőben süssük addig, amíg szép piros nem lesz a teteje.
Tipp: Tejérzékenyek készíthetik Cocomas tejszínnel és Violife "sajttal". Laktóz érzékenyek pedig használhatják a laktózmentes tejfölt.
Cukorbetegek és inzulinrezisztenciások mellett gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Mindenkinek nagyo ajánlom, megéri elkészíteni, isteni finom. :)
(Inspiráció: http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/zoldseges-etelek/3892-rakott-cukkini-kolessel-recept.html)
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.