Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Gyros- házi tortilla tésztában

2014. június 03. - Thermomix Blog

fot_1_1401811208.JPG_897x1112

Ebben a receptben több recept is el van rejtve. A tökéletes házi tortilla, amit ízlés szerint szinte bármivel tölthettek, ráadásul még másnapra sem szárad ki. Gyros fűszerkeverék + gyros hús- felejtsétek el a tartósított fűszerkeverékeket, sokkal finomabb, amit te csinálsz. Tzatziki - nálunk nincs gyros nélküle, meg egyébként is imádjuk húsokhoz is. A plusz, ami még nagyon pikánssá teszi az a fahéjas-bazsalikomos vöröshagyma, tudom bizarrul hangzik, de egyetlen egyszer a kedvemért próbáljátok ki! Minden egyben, kis paradicsommal, salátával tényleg isteni. 

Gyros- házi tortilla tésztában

Hozzávalók:

Tortilla:

50 g rizsliszt

310 g durumliszt

160 g diabestar liszt (lehet búzaliszt is)

2 tk. só

350 g forró víz

8 g instant élesztő

20 ml olívaolaj

Tzatziki:

2 db kígyóuborka

1 nagy doboz görög joghurt

5-6 gerezd fokhagyma

bors

Gyros fűszerkeverék: (forrás: http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/gyros-fuszerkeverek)

3 ek. só

1 ek. pirospaprika

2 tk. frissen őrölt bors

1 tk. zöldbors

1 ek. aprított petrezselyem

3 gerezd zúzott fokhagyma

1 ek. aprított oregánó

fahéj

őrölt szerecsendió

őrölt római kömény

ánizsmag

édesköménymag

 

500 g csirkemell filé -birkából, borjúból készítve az igazi! 

paradicsom

salátakeverék- káposzta

vöröshagyma (bazsalikommal és fahéjjal megszórva, összeforgatva)

olívaolaj

Elkészítés:

1. A tortilla hozzávalóit a keverőedénybe mérjük, majd 3p/lezárt üst/búzakalász fokozaton dagasztjuk. Így egy nagyon lágy tésztát kapunk.

2. Vastagon kilisztezett deszkán, kézzel még picit összedolgozzuk és 16 egyenlő részre ossztjuk. Majd vékony liszten kör alakúra, papír vékonyságra nyújtjuk.Folyamatosan forgassuk a tésztát és lisztezzük alá, nehogy letapadjon. A felülete mindig legyen lisztes.

3. Egy serpenyőben, (én palacsintasütőben sütöttem) olaj nélkül süssük ki, mindkét oldalát. A gyűrődéseket igazítsuk ki. Ha kezd hólyagosodni, meg is fordíthatjuk és még pár másodpercig süssük a másik oldalát is. Tényleg csak pár másodpercig, nem kell, hogy piruljon a tészta különben törik. Mindez csak akkor fog működni, ha tényleg nagyon vékony a tészta. A kész lapokat tegyük tányérra és azonnal takarjuk le alufóliával, nehogy kiszáradjon.

Tzatziki:

1. A megmosott uborkákat és a fokhagymát tegyük a keverőedénybe, majd 5mp/6 fokozaton apritsuk.

2. Öntsük át a párolókosárba, csöpögtessük le az uborkát majd egy tálba téve keverjük össze a joghurttal, sózzuk, borsozzuk és tegyük félre a hűtőszekrénybe.

Gyros hús:

1. A húshoz a fűszereket tegyük a keverőedénybe és aprítsuk 5-7 mp/6 fokozaton.

2. A felcsíkozott csirkemellet tegyük a keverőedénybe 2ek. olívaolajjal és pár másodperc/visszaforgató/2 fokozaton keverjük össze.

3. A Varoma tálat béleljük ki sütőpapírral, tegyük bele a fűszeres húst, a keverőedényt nem kell elmosni, mérjünk bele 600g vizet és pároljuk át 25p/Varoma/1 fokozaton.

4. Az átpárolt húst, tegyük át egy hőálló tálba, majd a sütőben grill fokozaton 15 perc alatt pirítsuk meg.

A torillába először a tzatzikit, majd a húst, zöldségeket, újra tzatziki és hússal a végén hajtsuk fel az egyik végét és tekerjük össze. Csípős szósszal is meglocsolhatjuk. 

Őrületesen finom, próbáljátok ki! :)

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr496263957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr