Mai recept egy igazi Hungarikum. Magyarországon szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné. Meleg előételként tartják számon, de ha 2-3 db töltött palacsintával tálaljuk főételként is megállja a helyét.
Hortobágyi húsos palacsinta batyu
Hozzávalók:
A palacsintához (kb. 15 db-hoz)
550 ml tej (magtejekkel is működik)
270 g búzaliszt (én tönkölyliszttel készítettem, azzal is tökéletes)
3 db tojás
3 ek. étolaj + a sütéshez (helyettesíthető kókuszzsírral)
1 nagy csipet só
1 nagy csipet cukor
"Pörkölt":
500 g csirkemell filé
500 g alaplé (ennek hiányában víz)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika
2-3 tk. pirospaprika
kis doboz tejföl
50 g liszt (ha szükséges)
só
bors
olaj
újhagyma zöldje
Elkészítés:
1. Tegyük a palacsinta hozzávalóit a keverőedénybe majd 30mp/4 fokozaton keverjük össze. Tegyük félre egy tálba.
2. Tegyük a hagymákat a keverőedénybe és aprítsuk fel 5mp/5 fokozaton.
3. Adjuk hozzá az olajat és dinszteljük meg 3p/120 fok/1 fokozaton. (TM31-nél Varoma hőfokon.) Közben kockázzuk fel a csirkemellet és tegyük a párolókosárba, kicsit sózzuk, borsozzuk.
4. Tegyük a hagymás keverőedénybe a paradicsomot és a paprikát és aprítsuk 5mp/6 fokozaton. Adjuk hozzá a pirospaprikát, sót, borsot és mérjük bele az alaplevet/vizet.
5. Helyezzük a párolókosarat a keverőedénybe majd 25p/100 fok/1 fokozaton főzzük.
6. Ezalatt az idő alatt süssük ki a palacsintákat.
7. A párolókosarat emeljük ki a spatula segítségével és készítsük el a mártást. Adjuk hozzá a tejfölt és 1p/10 fokozaton pürésítsük. (Ha nem elég sűrű adjunk hozzá lisztet, maximum 50g-ot, de először inkább kevesebbet és 10 fokozaton fél percig újra pürésítsük.)
8. A mártást tegyük félre egy tálba, kb. 1-1,5 dl maradjon a keverőedény aljában. Adjuk hozzá a megpárolt húst és daráljuk le 20mp/4-5 fokozaton, attól függ ki mennyire szereti pépesen.
9. Halmozzunk belőle a palacsinták közepébe, hajtsuk fel úgy, hogy a hagyma zöldjével meg tudjuk kötni.
10. Tegyünk a mártásból a tányérra, helyezzük közepébe a batyuk. Díszíthetjük tejföllel.
Természetesen simán betöltve is elkészíthető. :)
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.
2.