Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

A tökéletes strandos lángos

2015. július 03. - Thermomix Blog

Tombol a kánikula, remélem mindenki vízparton vagy a strandon hűsöl.  A strandolás elmaradhatatlan része a lángosozás-legalábbis nálam. Biztosan sokan ismeritek a kefíres lángos receptjét, mi is azt sütöttük évekig, míg meg nem találtam Nyammm oldalán ezt a receptet. Tényleg a gyerekkoromat idézi, de nem is csoda hisz ez egy nagyon régi családi recept. Próbáljátok ki, szenzációsan finom. :)

A tökéletes strandos lángos

Hozzávalók:

300 g víz (nekem ettől  kb. 50-100 grammal több kellett valószínű a liszt miatt)

2 tk. cukor

20 g friss élesztő

1 ek. só

500 g liszt (tönköly kenyérlisztet használtam)

1 dl olaj

sütéshez bő forró(!!!) olaj

ízlés szerint fokhagyma, tejföl, sajt

Elkészítés:

1. Tegyük a vizet az élesztőt és a cukrot a keverőedénybe majd 3p/37fok/2 fokozaton keverjük össze.

2. Ezután adjuk hozzá a sót! Azért, hogy a tészta ne keljen túl.

3. Adjuk hozzá a lisztet és dagasszuk 3 percig, lágy tésztát kell kapnunk.

4. Tegyük félre egy tálba és 20 percig pihentessük.

5. Ezután locsoljuk körbe az olajjal úgy, hogy a tészta alá is kerüljön, így könnyen lehet a tésztát felfelé tolni, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog ragadni.

6. Megint 5 percig pihentetjük.

7. Tetszőleges méretűt tépünk a tésztából, kicsit kigömbölyítjük, olajozott tálcára téve 5-10 percet pihentetjük.

8. Addig forrósítsuk fel az olajat. (érdemes egy kis darabbal tesztelni az olaj hőmérsékletét)

9. A gömböcöket olajos ujjbeggyel "nyújtsuk" kis, lehetőleg kör alakúra, úgy, hogy ne szakadjon el és tegyük a forró olajba.

10. Ha a lángosunk azonnal megdagad akkor megfelelő az olaj hőmérséklete. Ha lapos marad akkor nem elég meleg az olaj.

11. 2 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát.

12. Tetszőlegesen meglocsolhatjuk fokhagymás olajjal, megkenhetjük tejföllel és szórhatunk rá reszelt sajtot.

 

 

Az eredeti receptet itt találjátok, nagyon klassz fázis fotókkal: http://www.nyammm.hu/2012/06/az-igazi-langos-1957-ota-in-memoriam.html

 

 

 

 

 

 

 


Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr247592666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RS 2015.07.04. 22:13:00

300 g víz??? amiből 1 dl vizet... Hogy is van ez?

Thermomix Blog 2015.07.05. 09:49:22

300 g víz helyett nekem 350 g-400 g kellett, hogy lágy tésztát kapjak. Ez a liszt miatt lett több mivel tönköly lisztből készítettem, ami több folyadékot vesz fel.

Thermomix Blog 2015.07.05. 10:56:12

@Fodri: Nagyon jól néz ki a lángosod! Ki fogom próbálni! ;)
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr