Tombol a kánikula, remélem mindenki vízparton vagy a strandon hűsöl. A strandolás elmaradhatatlan része a lángosozás-legalábbis nálam. Biztosan sokan ismeritek a kefíres lángos receptjét, mi is azt sütöttük évekig, míg meg nem találtam Nyammm oldalán ezt a receptet. Tényleg a gyerekkoromat idézi, de nem is csoda hisz ez egy nagyon régi családi recept. Próbáljátok ki, szenzációsan finom. :)
A tökéletes strandos lángos
Hozzávalók:
300 g víz (nekem ettől kb. 50-100 grammal több kellett valószínű a liszt miatt)
2 tk. cukor
20 g friss élesztő
1 ek. só
500 g liszt (tönköly kenyérlisztet használtam)
1 dl olaj
sütéshez bő forró(!!!) olaj
ízlés szerint fokhagyma, tejföl, sajt
Elkészítés:
1. Tegyük a vizet az élesztőt és a cukrot a keverőedénybe majd 3p/37fok/2 fokozaton keverjük össze.
2. Ezután adjuk hozzá a sót! Azért, hogy a tészta ne keljen túl.
3. Adjuk hozzá a lisztet és dagasszuk 3 percig, lágy tésztát kell kapnunk.
4. Tegyük félre egy tálba és 20 percig pihentessük.
5. Ezután locsoljuk körbe az olajjal úgy, hogy a tészta alá is kerüljön, így könnyen lehet a tésztát felfelé tolni, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog ragadni.
6. Megint 5 percig pihentetjük.
7. Tetszőleges méretűt tépünk a tésztából, kicsit kigömbölyítjük, olajozott tálcára téve 5-10 percet pihentetjük.
8. Addig forrósítsuk fel az olajat. (érdemes egy kis darabbal tesztelni az olaj hőmérsékletét)
9. A gömböcöket olajos ujjbeggyel "nyújtsuk" kis, lehetőleg kör alakúra, úgy, hogy ne szakadjon el és tegyük a forró olajba.
10. Ha a lángosunk azonnal megdagad akkor megfelelő az olaj hőmérséklete. Ha lapos marad akkor nem elég meleg az olaj.
11. 2 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát.
12. Tetszőlegesen meglocsolhatjuk fokhagymás olajjal, megkenhetjük tejföllel és szórhatunk rá reszelt sajtot.
Az eredeti receptet itt találjátok, nagyon klassz fázis fotókkal: http://www.nyammm.hu/2012/06/az-igazi-langos-1957-ota-in-memoriam.html
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.