Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Sushi - Zila Tortaformában

2014. április 10. - Thermomix Blog

Gondolom senkinek nem kell bemutatnom a pestlőrinci Zila Kávéházat- Krisztina cukrászdát és éttermet. Ez az a hely, ahol a klasszikus ízektől, a modern gasztronómiai fogásokig minden megtalálható!

A sütemények gyönyörűek, ráadásul nagyon finomak is- személyes kedvencem a sajttorta eper öntettel a közepén. Itt a lényeg, eper öntet a közepén! :) A sütik legnagyobb része Zila Tortaformában készül, szemet gyönyörködtető látvány a süteményből kifolyó öntet. Ráadásul a tortaforma Zila László találmánya, mely rengeteg nemzetközi- és hazai díjjal büszkélkedhet.

Zila Úrral ősszel hozott össze a Thermomix. Azóta számos rendezvényen jelentünk meg együtt, hiszen a tortaforma tökéletes kiegészítője.

"Az eredeti elképzelésem, hogy bonbon készítésre használom a Thermomixet, ami persze meg is valósult, de ahogy folyamatosan ismertem meg további funkcióit, beépítettük a mindennapokba, a cukrászdában és az étteremben is. Cukrászdában az előbb említett bonbonokat, ganache-t, a Zila Tortaformában elkészült sütemények, torták töltelékét, önteteit, lekvárokat, toppingokat mind mind a Thermomixszel készítjük. Az étteremben a Zila sós piskótakocka töltelékét, formákban készült köretek mártásait, krémleveseket, önteteket, szószokat készítünk. Különösen azért szeretjük, mert rendkívül gyorsan, hihetetlen állagú végterméket kapunk, nem utolsó sorban pedig az anyagfelhasználásban is jelentős szerepe van." - Zila László mestercukrász- Zila Kávéház

Zilablogra.JPG

Volt szerencsém egy új süteményt megkóstolni, tálaláskor még nem volt neve... Elfogyasztása után nem volt kérdés, ez a Kékfrankos mámor... :)))) Ne hagyjátok ki!

kékfrankos álom.JPG

Zila Tortaformákat a cukrászdában illetve a webáruházon keresztül tudtok vásárolni, érdemes már csak azért is, mert a következő receptnél szükség lesz rá! :) 

http://www.zilacakemould.com/hu/

..és akkor a várva várt sushi recept :)

sushi1ok.JPG

Sushi Zila tortaformában

Hozzávalók:

700 g sushi rizs

100 g almaecet

80g cukor

20 g só

1000 g víz

1 db avokádó

1 lap alga (pl. NORI alga)

nyers lazac (de lehet rák, tonhal, makréla ízlés szerint)

100 g pácolt gyömbér

szójaszósz

wasabi paszta

Elkészítés:

1. A sushi 40-es tortaformában készül

2. A rizst langyos vízben legalább 1 óra hosszat áztatjuk, hogy keményítő tartalma kioldódjon, utána átmossuk.

3. Tegyünk 1000 g vizet a keverőedénybe, helyezzük bele a párolókosarat, majd mérjük bele a rizst. 16p/100°C/1 fokozaton készre főzzük, ha elkészült áttesszük egy edénybe, letakarva még 10 percet állni hagyjuk.

4. Mossuk el a keverőedényt! Az almaecetet, a cukorral és a sóval melegítjük 5p/80°C/1 fokozaton. (A cukornak el kell benne olvadni!) A cukros almaecetet a forró rizsre öntjük, és kihűlésig kevergetjük. A hideg rizs kissé savanykás lesz tőle.

5. 40 szeletes Zila Tortaformát kifújunk Tarant leválasztó spray-vel, majd enyhén nedves tenyérrel belenyomkodjuk az előkészített rizst a formába. Közepes erővel nyomkodjuk, hogy tömören kitöltse a rizs az üregeket. A kezünket is befújhatjuk a leválasztó vajjal, így az amúgy kissé ragacsos rizs nem tapad a kezünkre. Betöltés után fémlappal egyenesre nyomhatjuk a rizs tetejét, ami kifordítás után az alja lesz a sushinak.

6. A betöltött rizs pihentetjük, hűtjük a formában.

7. Hűtés után megfordítjuk és óvatosan lehúzzuk a szilikon formát a sushi rizsről, körbevágjuk és leemeljük a fémkeretet is. A jelölő vonalkák mentén háromszögnyi falatkákra vágjuk a rizst, majd körbe bevonjuk a készen kapható alga lapocskákkal.

Töltelékét ízlés szerint variálhatjuk, én lazaccal és avokádóval, szója szósszal kóstoltam. Díszítésként wasabi pasztát és párcolt gyömbért használjunk.

Szobahőmérsékleten tálaljuk!

 

 

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr846004383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr