Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

A tökéletes házi vajas croissant

2014. április 06. - Thermomix Blog

blogra_1396783516.JPG_935x1280

Egy falatnyi Franciaország

Bevallom, soha nem próbálkoztam még croissant sütéssel. Túl bonyolultnak tűnt, kellően legyen vajas, lágy, réteges- azt gondoltam ezt házi körülmények között lehetetlen megvalósítani! Tévedtem! Már az elkészítését illetően is, hiszen pofonegyszerű, ráadásul a tökéletes recepttel (forrás: Tv Paprika Magazin áprilisi szám-Varga Gábor receptje alapján) elronthatatlan! 

Házi vajat és erdeigyümölcs-lekvárt készítettem hozzá!  Sajnos a francia pezsgő lemaradt, de a következő adag sütésekor kötelező kellék lesz, így már szinte franciaországi hangulatot varázsolhatsz otthonodba! :)

Bon appétit!

Vajas croissant

Hozzávalók (8 darabhoz):

350 g búzaliszt (BL55)

75 g natúr joghurt (TM házi joghurt lehetőleg)

100 g tej 

1/2 kk só

20 g kristálycukor

1 db tojás

25 g friss élesztő

A rétegezéshez:

50 g olvasztott vaj

A kenéshez:

1 db tojás

Elkészítés:

1. A natúr joghurtot, tejet, kristálycukrot, tojást és élesztőt helyezzük a keverőedénybe, majd 3p/37°C/2 fokozaton "futtassuk" fel

2. Tegyük a lisztet, a sót a keverőedénybe és 3p/zárt fedél/dagasztó funcióval dolgozzuk ki.

3. Tegyük félre a tésztát, nedves konyharuhával letakarva kelesszük duplájára. (kb. 20 perc)

4. Amikor a tészta megkelt, osszuk nyolc egyenlő részre, és gömbölyítsük ki őket, mint egy "gyurmalabdát" :) - néhány percig pihentessük a labdákat.

5. Pihentetés után nyújtsuk ki mind a 8 tésztát kb. 18 cm átmérőjű kör alakú lappá.

6. Minden lapot kenjünk meg olvasztott vajjal, és tegyük rá a következő tésztalapot, így a végén egy vajjal összeragasztott tésztatornyot kapunk.

7. Tegyük 20 percre a hűtőszekrénybe, hogy a vaj kicsit megkössön! Ezalatt a 20 perc alatt elkészítheted a házi vajat és a lekvárt!

8. Pihentetés után nyújtsuk ki a tésztatornyot, egy óriási 4-5 mm vastag körré, pizzaszeletelővel vágjuk 8 egyenlő cikkre.

9. A cikkeket egyenként a széles végénél kezdve tekerjük fel, kenjük meg felvert tojással és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra!

Kisgyermekes családok kezdhetik dupla adaggal! ;)

 

 

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr415962319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr