Egy falatnyi Franciaország
Bevallom, soha nem próbálkoztam még croissant sütéssel. Túl bonyolultnak tűnt, kellően legyen vajas, lágy, réteges- azt gondoltam ezt házi körülmények között lehetetlen megvalósítani! Tévedtem! Már az elkészítését illetően is, hiszen pofonegyszerű, ráadásul a tökéletes recepttel (forrás: Tv Paprika Magazin áprilisi szám-Varga Gábor receptje alapján) elronthatatlan!
Házi vajat és erdeigyümölcs-lekvárt készítettem hozzá! Sajnos a francia pezsgő lemaradt, de a következő adag sütésekor kötelező kellék lesz, így már szinte franciaországi hangulatot varázsolhatsz otthonodba! :)
Bon appétit!
Vajas croissant
Hozzávalók (8 darabhoz):
350 g búzaliszt (BL55)
75 g natúr joghurt (TM házi joghurt lehetőleg)
100 g tej
1/2 kk só
20 g kristálycukor
1 db tojás
25 g friss élesztő
A rétegezéshez:
50 g olvasztott vaj
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés:
1. A natúr joghurtot, tejet, kristálycukrot, tojást és élesztőt helyezzük a keverőedénybe, majd 3p/37°C/2 fokozaton "futtassuk" fel
2. Tegyük a lisztet, a sót a keverőedénybe és 3p/zárt fedél/dagasztó funcióval dolgozzuk ki.
3. Tegyük félre a tésztát, nedves konyharuhával letakarva kelesszük duplájára. (kb. 20 perc)
4. Amikor a tészta megkelt, osszuk nyolc egyenlő részre, és gömbölyítsük ki őket, mint egy "gyurmalabdát" :) - néhány percig pihentessük a labdákat.
5. Pihentetés után nyújtsuk ki mind a 8 tésztát kb. 18 cm átmérőjű kör alakú lappá.
6. Minden lapot kenjünk meg olvasztott vajjal, és tegyük rá a következő tésztalapot, így a végén egy vajjal összeragasztott tésztatornyot kapunk.
7. Tegyük 20 percre a hűtőszekrénybe, hogy a vaj kicsit megkössön! Ezalatt a 20 perc alatt elkészítheted a házi vajat és a lekvárt!
8. Pihentetés után nyújtsuk ki a tésztatornyot, egy óriási 4-5 mm vastag körré, pizzaszeletelővel vágjuk 8 egyenlő cikkre.
9. A cikkeket egyenként a széles végénél kezdve tekerjük fel, kenjük meg felvert tojással és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra!
Kisgyermekes családok kezdhetik dupla adaggal! ;)
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.