Pizza- a megunhatatlan, a változatos, ráadásul a "homemade" a legfinomabb! Régen mindig rendeltük a pizzát, ma ez már szinte elképzelhetetlen. Mostanában nem csak a feltétekkel szoktam játszani, hanem a tésztával is. Mindig valamilyen magot őrlök még a liszthez. A képen látható lenmag, tönkölybúza és pizzaliszt keveréke, az egészség jegyében- vagyis ezzel nyugtatom magam :). Isteni finom! :) Estére válasszatok egy jó filmet és mellé süssetek egy pizzát! Legjobb program ebben a "remek" időben!
Pizzatésza
Hozzávalók (2db 32cm-es pizzához):
150 g tej
50 g lenmag
50 g tönkölybúza
200 g pizzaliszt (00)
1/3 élesztő
1 csipet cukor
só
1 ek. olívaolaj
Elkészítés:
1. A lenmagot és a tönkölybúzát tegyük a keverőedénybe és 1p/10 fokozaton őröljük lisztté. Tegyük félre.
2. A tejet, az élesztőt és a cukrot "futassuk fel" a keverőedényben 3p/37°C/2 fokozaton.
3. Adjuk hozzá a liszteket, a sót és az olívaolajat majd 3p/lezárt üst/búzakalász fokozaton dagasszuk meg.
Meleg helyen kb. 15-20 perc kelesztés után kör alakúra nyújtjuk, 230°C-ra előmelegített sütőben kb.10- 15 perc alatt megsütjük.
Természetesen sima lisztből is el lehet készíteni, arányok ugyanazok. Próbáltam már réteslisztből is, akkor egy nagyon lágy, finom tésztát kaptam. Ha sima lisztből készítitek, mindenképpen a kenyérlisztet (BL80) ajánlom, de a legfinomabb pizzát a pizzalisztből vagyis a 00-ás lisztből fogjátok elkészíteni. Érdemes beszerezni, mert tényleg sokkal sokkal finomabb lesz.
Paradicsomszósz:
Hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma
500 g sűrített paradicsom (dobozos)- hamarosan már igazi paradicsomból is lehet
só
bors
bazsalikom
oregánó
csipet cukor
1 ek. olívaolaj
Elkészítés:
1. A fokhagymát tegyük a keverőedénybe majd 3mp/5 fokozaton felaprítjuk.
2. Adjuk hozzá az olívaolajat és dinszteljük 3p/Varoma/1 fokozaton.
3. Jöhet a paradicsomszósz és a fűszerek majd 5p/100°C/1 fokozaton összefőzzük.
4. A legvégén pedig 10mp/7 fokozaton pürésítjük.
Kenhetjük is a pizzatésztára, feltétnek válasszatok hozzá pármai sonkát, olaszkolbászt stb. igazából bármi kerülhet rá, szórjátok meg gazdagon sajttal és mehet is a forró sütőbe.
Jó étvágyat!
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.