Múlt héten szerdán a Zila cukrászda, szokásos kéthavi bemutatóján jártam, ahol ezt a csoda parfét készítette Farkas Vilmos cukrász. Ahogy megkaptam a receptet azonnal elkészítettem hétvégére, isteni finom. Megéri a várakozást, míg kifagy a mélyhűtőben. Mindenféle gyümölccsel elkészíthető, ízlésünknek megfelelően variálhatjuk.
Epres-áfonyás parfé
Hozzávalók:
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
80 g kristálycukor/nyírfacukor/eritrit
320 g tejszínhab
200 g eper
200 g áfonya
Elkészítés:
1. A tejszínhabot 3-as fokozaton verjük kemény habbá a pillangó segítségével. Idő erre nincs, minden tejszínhab máshogy viselkedik, folyamatosan ellenőrizzétek, mert hamar túl lehet verni a tejszínt. Minimum 30%-os állati tejszínnel dolgozzatok! A kész tejszínhabot tegyük félre a hűtőszekrénybe.
2. Az epret pürésítsük le 20mp/10 fokozaton, tegyük félre majd az áfonyát is ugyanígy.
3. Tegyük a keverőedénybe a pillangót. Az egész tojást, a sárgáját és a cukrot tegyük a keverőedénybe és hevítsük 5p/80°C/3 fokozaton. Ha elérte a hőfokot keverjük tovább 3-as fokozaton egészen kihűlésig.
4. Óvatosan forgassuk össze a tejszínhabbal, majd osszuk két részre. Az egyik részbe keverjük az epret, a másikba az áfonyát.
5. Rétegezve tortaformába adagoljuk, majd egy éjszakán át fagyasszuk. Ha van Zila kockaformánk, akkor a bekevert anyagot egy-egy nyomózsákba szedjük és rétegezve adagoljuk a leválasztóval előre befújt formába. Végül vékony piskótalappal lezárjuk. Szintén 1 éjszakán át fagyasszuk. Mielőtt leválasztjuk a szilikon formát, győződjünk meg róla, hogy keményre fagyott a parfénk. Tálalás előtt az üregeket, csokiszósszal, vanília sodóval vagy gyümölcsszósszal töltsük.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.