Tüzes, fűszeres, csípős ízek kedvelőinek ajánlom elsősorban ezt a receptet. Gyorsan (marha függő), egyszerűen el lehet készíteni. Nagyon laktató, de ennek ellenére abbahagyhatatlan étel. Guacamole és a babpüré mártogatósnak sem utolsó, ráadásul ezt már 1 nappal előre el is készíthetjük. Tortilla receptet a gyrosnál találtok, ebből is érdemes nagyobb mennyiséget egyszerre elkészíteni, lehet fagyasztani is.
Burrito
Hozzávalók:
8 tortilla
500 g marhanyak (lehet lapocka is), kockázva
100 g darált marhahús
300 g sűrített paradicsom (passata)
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 g olaj
150 g kukoricasör (Corona)
100 g alaplé
2 kocka étcsokoládé
1 ek. oregánó
1 tk. római kömény
2-3 db chili , jalapeno
késhegynyi fahéj
só- ízlés szerint
200 g cheddar sajt
100 g mozzarella sajt
Guacamole
Hozzávalók:
5 ág koriander, friss, csak levél
100g hagyma, félbevágva
2 chilipaprika (közepesen erős), félbevágva, kimagozva
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
450g avokádó, érett, hámozva, kimagozva
2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál só
Babpüré
Hozzávalók:
300 g főtt vörös vesebab (lehet konzerv is, lecsöpögtetve)
50 g lilahagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 ek. tejföl
1 lime leve, fél lime héj
chili- ízlés szerint
só
bors
Elkészítés:
1. Először a Guacamole-t készítsük el. Tegyük a koriandert a keverőedénybe, aprítsuk 3mp/5 fokozaton.
2. Adjuk hozzá a hagymát, chilit, fokhagymát, paradicsomot, aprítsuk fel 5mp/5 fokozaton. Tegyük egy külön tálba és rakjuk félre.
3. Az avokádót, citromlevet és sót vágjuk 5mp/4 fokozaton.
4. Adjuk hozzá a hagyma-paradicsom keveréket, keverjük 10mp/3 fokozaton. Ízesítsük sóval, ha szükséges, tároljuk hűtőben fogyasztásig.
5. Babpüré. Tegyük a hozzávalókat a tejföl és a lime kivételével a keverőedénybe, pürésítsük 15mp/6 fokozaton. Adjuk hozzá a tejfölt a lime levét és héjat, majd keverjük el 10mp/3 fokozaton. Tegyük félre egy tálba, fogyasztásig tegyük hűtőszekrénybe.
6. Burrito. A vöröshagymát és a fokhagymát tegyük a keverőedénybe 5mp/5 fokozaton aprítsuk.
7. Adjuk hozzá az olajat és dinszteljük meg 3p/Varoma/1 fokozaton.
8. Tegyük a keverőedénybe a húsokat és pároljuk át 5p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton.
9. Jöhet az oregánó, a római kömény, a chilik ízlés szerint, az étcsokoládé, majd 2p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton keverjük össze.
10. Öntsük rá a paradicsomszószt, a sört és az alaplevet, sózzuk és főzzük puhára a húst 55p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton. Nekem ennyi idő alatt megpuhult, ha kicsit "öregebb" a marha elképzelhető, hogy több idő kell neki. Addig főzzük, míg puha nem lesz, negyed óránként 80-100 g alaplevet adjunk hozzá. A ragunak jó szaftosnak kell lennie.
11. A tortillákat kenjük meg babpürével, tegyük rá a ragut, szórjuk meg reszelt cheddar sajttal, tekerjük fel, tetejére pedig mozzarella sajtot tegyünk. Olvasszuk rá a sajtot előmelegített sütőben.
Tálalhatjuk még rukkola salátával is.
Jó étvágyat! :)
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.