Ez a recept Pistivel való fogadásból született. Ő ugyanis nagy padlizsánkrém rajongó. Mindig a Culinarisban vásárolta és meggyőződése volt, hogy annál finomabbat még nem evett. Nekem sem kellett több, majd én bebizonyítom, hogy amit én készítek az finomabb! Nyertem! :) Nem is akármit, Édesanyja által készített zserbót, recept hamarosan! ;)
Szóval, mielőtt nekiálltok az elkészítésének néhány fontos dologra figyeljetek a padlizsán megvásárlásakor. Körülbelül 5-9 cm átmérőjű, fényes héjút válasszatok. Az ennél nagyobbaknak már üreges lehet a belseje, sok lehet benne a barnás mag, amitől pedig keserű az íze. Sütés előtt a zöld szárat vágjátok le, mert szintén keserű lesz a padlizsán, arról nem is beszélve, hogy állítólag mérgező is. Még egy fontos dolog sütés előtt, fa villával (fém elszínezi) szurkáljátok meg, nehogy szétrepedjen, felrobbanjon!
Mindettől függetlenül hihetetlen egyszerű és nagyon finom, sütöttem hozzá friss sokmagos kenyeret és kacsatepertőt, de az újhagyma sem hiányozhat a tányérról.
Padlizsánkrém:
Hozzávalók:
500 g megsütött padlizsán húsa
1 kisebb fej lila hagyma
3-5 gerezd fokhagyma
100 g TM majonéz
só
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
1. A padlizsánt félbevágjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 50 perc alatt megsütjük, illetve lehetőség szerint faszénen grillezzük.
2. A hagymákat a keverőedénybe tesszük 5mp/5 fokozaton felaprítjuk.
3. Adjuk hozzá a megsült padlizsán húsát, a majonézt, sót, borsot 1:30p/4 fokozaton krémesítsük. (akár a lepkét is használhatjuk hozzá, úgy még habosabb, krémesebb lesz)
1 - 2 órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek! Légmentesen zárható dobozban tároljuk.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.