Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Dhal- indiai vöröslencse főzelék, naan kenyérrel

2014. április 29. - Thermomix Blog

vöröslencse1.JPG

Nem igazán tartozik a tavaszi ételek közé, de mit csináljon az ember, ha a húsvéti sonka főzőlevét szeretné felhasználni, pláne, ha szekrényében sorakozik pár zacskó vöröslencse. Persze, hogy dhalt, ami sűrítés nélküli főzelék. Gyakorlatilag minden hüvelyesből (lencseféléből, sárgaborsó, mungóbab) készíthetünk dhalt- az egyik legegyszerűbb indiai alapételt.

Sok receptet olvastam át dhal ügyileg, de arra a következtetésre jutottam, ahány konyha, annyi dhal. Nincs két egyforma recept, az alapot mindenki maga kedvére variálhatja, fűszerezheti, akár zöldséggel, rizzsel is készítheti. A hagyományos dhal azonban csak fűszeres lencse, rizs és zöldség nélkül.

Nekem ez a recept, nyerte el tetszésemet. Jó fűszeres, csípős - de milyen is legyen, hisz indiai :) (nagyon nagy kedvencünk az indiai konyha). A vajas naan kenyér pedig megérne egy külön fejezetet!

Dhal- indiai vöröslencse főzelék, naan kenyérrel

Hozzávalók:

300 g vörös lencse

900 g alaplé (húsvéti sonka főzőleve vagy víz+ TM leveskocka)

friss koriander

kis gyömbér

1 fej vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1-2 ek. madras curry por (csípős) vagy valamilyen indiai massala 

chili

őrölt római kömény

kis darab kurkuma

1 db lime vagy citrom

1-2 db babérlevél

bors

1-2 ek. olívaolaj

Elkészítés:

1. Tegyük a hagymákat, a gyömbért és a kurkumát a keverőedénybe és aprítsuk 6mp/5 fokozaton.

2. Adjuk hozzá az olajat és pároljuk át 3p/Varoma/1 fokozaton.

3. Mérjük bele a vörös lencsét, adjuk hozzá a fűszereket a citrom kivételével mindegyiket, majd öntsük fel az alaplével/sonkalével és főzzük 15p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton. Az utolsó 2 percben nyomjuk bele a citrom levét.

Vajas naan kenyér:

Hozzávalók:

330 g liszt

100 g víz

125 g natúr joghurt

75 g olvasztott vaj

8 g élesztő

2 csipet kristálycukor

Elkészítés:

1. A vizet, olvasztott vajat, élesztőt futassuk fel a két csipet kristálycukor segítségével 3p/37°C/2 fokozaton.

2. Adjuk hozzá a lisztet, csipet sót, joghurtot és dagasszuk meg 3p/lezárt üst/dagasztó funkcióval.

Így egy elég lágy tésztát kapunk, amit meleg helyen kelesszünk duplájára. Ha megkelt, szakítsunk belőle maroknyi darabokat, nyújtsuk pár milliméter vastagságúra, majd a tésztakorongokat forró serpenyőben, palacsintasütőben megsütjük. Mikor az egyik oldala már szép aranybarna, fordítsuk meg és a már megsült oldalát kenjük be vajjal, majd a másik oldalát is. Ugyanúgy kell megsütni, mint a palacsintát, csak mindkét oldalát megvajazzuk. Szórhatunk rá friss koriandert vagy petrezselymet.

 

 

Tipp: Ha több alaplevelet (minimum 1000 g) adunk hozzá akkor levesként tálalhatjuk.

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr926098355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr