Húsleves után a második kedvenc levesem, cipóban tálalva felér egy főétellel. Nem is szaporítom a szót, azonnal ki kell próbálnotok! :)
Tárkonyos borjúraguleves
Hozzávalók:
300 g borjúhús (comb, lapocka)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
1 fehérrépa
1 db kis karalábé
1 kicsi zeller
100 g zöldborsó
1 citrom
150 g tejszín
50 g vaj
só
bors
friss tárkony
leves alaplé
Elkészítés:
1. A hagymát és a fokhagymát a keverőedénybe tesszük 5mp/5 fokozaton aprítjuk.
2. Adjuk hozzá a vajat, majd 3p/Varoma/1 fokozaton dinszteljük meg.
3. A kockákra vágott húst tegyük a keverőedénybe majd fehéredésig pároljuk 6p/visszaforgató/100°C/1 fokozaton.
4. A karikákra és kockákra vágott zöldségeket- a borsó és a citrom kivételével- adjuk a húshoz és további 3p/visszaforgató/100°C/1 fokozaton pároljuk.
5. Öntsük fel az alaplével, a maximum jelzést ne érje el. (a jelzés alatt kb. 1-2 centiméterrel). Fűszerezzük és főzzük 50p/visszaforgató/1 fokozaton. Húsnak meg kell puhulnia!
6. Adjuk hozzá a citrom levét, a zöldborsót, a tejszínt és a tárkonyt és főzzük tovább 5p/visszaforgató/100°C/1 fokozaton.
Cipó
Hozzávalók:
80 g lenmag
200 g tönkölybúza
250 g kenyérliszt (BL80)
300 g víz
25 g friss élesztő
só
csipet cukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.
1. A lenmagot és a tönkölybúzát mérjük a keverőedénybe és őröljük lisztté 1p/10 fokozaton.
2. A vizet, a cukrot és az élesztőt tegyük a keverőedénybe majd 3p/37°C/2 fokozaton "futtassuk fel".
3. Adjuk hozzá a lisztet és a sót és 3p/zárt üst/búzakalász fokozaton dagasszuk meg.
A tésztát vegyük ketté, formázzunk belőle cipót és kelesszük a duplájára (kb. fél óra). A megkelt tésztát a 220°C-os sütőben süssük aranybarnától picit sötétebbre kb. 35 perc alatt (sütő függő), alsó-felső sütésen. Majd ezt követően további 10 percig süssük csak alsó! sütésen. Keményebb lesz a kérge a normál kenyértől, de így nem ázik át. Ha kihűlt a cipó, vágjuk le a tetejét, a belsejét vagy kikaparjuk vagy lenyomkodjuk és belekanalazzuk a levest!
Garantált siker lesz! :)
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.