Azt hiszem kétségkívül kijelenthetem, spárga függő lettem! ;) Annyiféle spárgás receptet készítettem, hogy érdemes lesz nagy mennyiségben bespájzolnotok belőle. (Bár nem nagyon szoktam bevásárlóközpontokban vásárolni,- a piacozás híve vagyok- de az Auchanban, most 289 Ft/500 g a fehér- és a zöldspárga is, ráadásul nem is rossz minőségű) A zöldspárga szerintem sokkal finomabb, mint a fehér. Több vitamint is tartalmaz, ráadásul annyira nem is macerás az elkészítése.
Íme az első spárgás recept:
Baconba tekert camambertes spárga hollandi mártással
Hozzávalók:
500 g zöldspárga
pár szelet bacon
100 g camambert
500 g víz
só
bors
Elkészítés:
1. A spárgát zöldséghámozóval tisztítsuk meg (kb. a felétől kell csak vékonyan lehámozni), a zsengéket egyáltalán nem is kell. Tegyük a spárgákat a Varoma tál felső tálcájára, kicsit sózzuk, borsozzuk. Mérjük a vizet a keverőedénybe, helyezzük rá a Varoma tálat majd 12p/Varoma/1 fokozaton átpároljuk. (Ha a gőz már elérte a Varoma tálat, onnantól 3-4 perc alatt átpárolódik a spárga)
2. A camambert sajtot szeleteljük fel, majd 3 spárgát összefogva, ráhelyezve a sajtot tekerjük körbe a baconnel.
3. A spárgákat tűzálló tálba tesszük, 200°C-on, grill fokozatra előmelegített sütőben 3-5 percig rápirítjuk a bacont.
Hollandi mártás
Hozzávalók:
130 g vaj
50 g fehérbor
1 ek. citromlé
fél tk. só
1 csipet bors
4 tojássárgája
Elkészítés:
1. Helyezzük be a lepkét a keverőedénybe, adjuk hozzá az összes hozzávalót, majd 5-6p/70°C/2 fokozaton melegítsük.
A hollandi mártás gőzén is elkészíthető a spárga, csak arra figyeljünk ilyenkor, hogy a tojássárgáját párolás után adjuk hozzá, mikor visszahűlt 70°C-ra! Ellenkező esetben megfőzi a tojást.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.