Szerintem nincs is olyan ember, aki ne szeretné ezt a magyaros levest. Szerencsére már minden piacon kapható zöldborsó, amiből nekem mindig kétszer annyit kell vennem, mert fejtés közben a felét nyersen meg is eszem. :) Zsenge sárgarépával, idei zöldségekkel a legfinomabb, meg persze nokedlivel. :) Ráadásul ebben a hűvös időben nagyon jól is esik a meleg leves.
Zöldborsóleves
Hozzávalók:
300 g zöldborsó
2-3 kisebb sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis fej karalábé
1 kis zellergumó
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. kacsa- libazsír
víz
só
bors
1 ek. pirospaprika
2-3 kacsa- vagy csirkeszárnytő vagy aprólék (opcionális)
Nokedli:
100 g liszt
1 db tojás
60 g víz
só
Elkészítés:
1. A hagymát és a fokhagymát tegyük a keverőedénybe majd 5mp/ 5 fokozaton aprítsuk.
2. Adjuk hozzá a kacsa- vagy libazsírt és dinszteljük meg 3p/Varoma/1 fokozaton.
3. Szórjuk rá a pirospaprikát, a megtisztított, felkockázott és karikázott zöldségeket adjuk hozzá és további 5p/100°C/ visszaforgató/1 fokozaton pároljuk.
4. Adjuk hozzá a húst, öntsük fel másfél literig a keverőedényt vízzel, sózzuk, borsozzuk és főzzük 25p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton. Ha hús nélkül készítjük, akkor 18-20 percnél ne főzzük tovább.
5. Adjuk hozzá a zöldborsót, főzzük még további 10p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton. Addig egy tálban keverjük ki a nokedli tésztát.
6. Szaggassuk bele a keverőedénybe nokedliszaggatóval a nokedlit majd 5p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton főzzük készre a levest.
Tehetünk még bele ízlésünknek megfelelő zöldségeket, csak arra figyeljünk, hogy a keverőedényben lévő 2l-es jelzést ne lépjük túl, nehogy kifusson a levesünk.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.