Ez a sláger recept most nálunk egy ideje, majdnem minden héten egyszer elkészítem. Karácsonykor a sült pulyka mellé gorgonzolás körtesalátát csináltam, innen jött az ötlet, hogy csirkemellre téve- a körtét és gorgonzolást- is isteni lehet. Tényleg az! :) Köretnek burgonyapürét és körtesalátát szoktam készíteni. Mindenképpen próbáljátok ki, bár a körtének most nincs szezonja, azért be lehet szerezni finom darabokat.
Gorgonzolás-körtés csirkemell, burgonyapürével
Hozzávalók:
500 g csirkemell filé
4-5 db körte
150-200 g gorgonzola
500 g burgonya
só
bors
2-3 ek. nádcukor
fahéj
tej
vaj
Elkészítés:
1. A húst szeleteljük fel, majd sózzuk, borsozzuk és helyezzük a Varoma tálba. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk és tegyük a párolókosárba.
2. A keverőedénybe mérjünk 800 g vizet, sózzuk, tegyük bele a párolókosarat, majd zárjuk le a fedéllel és helyezzük rá a Varoma tálat. 25p/Varoma/1 fokozaton pároljuk át.
3. Hámozzuk meg a körtéket, távolítsuk el a magházat és szeleteljük fel. Egy serpenyőben karamellizáljuk a nádcukrot, adjuk hozzá a szeletelt körtét és szórjuk meg fahéjjal. 4-5 perc alatt pároljuk át.
4. Ha a hús elkészült, tegyük egy kivajazott tálba, rakjuk rá a karamellizált körtéket és törjünk minden szelet húsra gorgonzola darabokat. Majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt olvasszuk meg a gorgonzolát.
5. A burgonyát tegyük a keverőedénybe, majd 15-20mp/4 fokozaton törjük össze. Tegyük bele a pillangót, adjuk hozzá a vajat, tejet (ízlésünknek megfelelően), sózzuk, ha még szükséges, majd 30mp/3 fokozaton habosítsuk a pürét.
A körtesalátához használjuk a megmaradt karamellizált körtét, jégsalátát, pekándiót, gránátalmát és kék sajtot (elhagyható), balzsamecetet, de málnaecettel is isteni. Ezeket keverjük össze és tálaljuk a hússal.
Jó étvágyat! :)
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.