A blog indulásának első receptje a zöldborsókrémleves volt, ezzel az recepttel kezdődött a "gasztroszerelem". Természetesen ez azóta is tart, de egy új fejezethez érkezett a Thermomix Tm5 típussal. A receptek a Thermomix TM31-el illetve TM5-el is elkészíthetőek.
A hagyományt nem szeretném megszakítani, ezért az elsőként kipróbált Thermomix Tm5 receptet hoztam ma nektek, ami nem más, mint a töltött paprika. Szerintem zseniális, pont olyan, mint a nagymama töltött paprikája. :)
Nagymamám Töltött paprikája
Hozzávalók:
8 db tölteni való paprika
50 g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 10 g só
500 g darált hús
200 g rizs
350 g csésze forró víz
frissen őrölt fekete bors
10 g fűszerpaprika
1 tojás
1500 g pároló víz
Mártás
3-4 tk (Thermomix) rántás
1000 g paradicsompüré (passata)
50 g zeller
50 g vöröshagyma
5 g fokhagyma
10 g só illetve ízlés szerint
50-80 g cukor
Elkészítés:
1. Helyezzük a keverőedénybe a hagymát, fokhagymát, borsot, sót, forró vizet, fűszerpaprikát, és daráljuk össze 30 mp/8-as fokozaton.
2. Adjuk hozzá a darált húst, rizst, tojást, és keverjük össze 10 mp/6-os fokozaton.
3. Ez után a töltsük meg a megmosott, lecsepegtetett, kicsumázott paprikákat, és tegyük a Varoma tálba.
4. A kimosott keverőedénybe öntsük a vizet, rakjuk a helyére a Varoma tálat, pároljuk meg a paprikákat 50 p/Varoma/1-es fokozaton. Majd ellenőrizzük le, hogy a paprikák vége megpuhult-e.
Mártás:
1. Várhatóan 500 g pároló vizünk marad, ha nem, egészítsük ki. Adjuk hozzá a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, zellert, sót, cukrot, és pépesítsük 1 p/10-es fokozaton. Majd fozzük 10p/100°C/1-es fokozaton.
2. Adjuk hozzá a rántást, majd főzzük 2 p/100C°/1-es fokozaton.
A rántás ízlés szerint el is hagyható, ebben az esetben 2-300 g párolóvíz maradjon a keverőedényben.
A darált húsos masszát nem kötelező mindet a paprikába tölteni, nedves kézzel formázzunk gombócokat belőle és tegyük a paprikák mellé - ha esetleg valaki nem szereti úgy.
Friss kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.