Tudtátok, hogy tejmentesen, adalékanyagok nélkül is készíthetünk vajat? Lehet dióból, kesudióból, mogyoróból, napraforgómagból, mandulából és gyakorlatilag bármilyen magból. Paleosok, tej- és laktózérzékenyek változatossá tudják tenni az étkezéseket, de mindenkinek ajánlom, mert tényleg szenzációs.
Én most dióvajat készítettem, pirítósra rukkolával isteni. Süteményekhez is bátran használható. Nem tartalmaz adalékanyagot és a bolti ár töredékéért előállítható.
Dióvaj
Hozzávalók:
150 g dió
Elkészítés:
1. Tegyük a diót a keverőedénybe, aprítsuk 30mp/10 fokozaton. Ami feltapadt a keverőedény falára, a spatula segítségével nyomkodjuk az edény aljára. Krémesítsük 1:30p/ 4 fokozaton.
Légmentesen záródó dobozban tároljuk, hűtőben 1-2 hétig eláll. Lehet még tovább is, a lényeg, hogy ne avasodjon.
Ha a diót (illetve bármilyen magot) először megpirítjuk még intenzívebb ízt érhetünk el.
Próbáljátok ki!
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.