A farsang egyik jellegzetes édessége a fánk. Sokan kedvelik, de sokan félnek is készítésétől. Én sem sütöttem sokáig, mert gyerekkoromból arra emlékeztem, ha a Nagymamám fánkot készített akkor még levegőt sem lehetett venni a konyhában. :) Bezárkózva a konyhába, nehogy huzatot kapjon a tészta, meg ne fázzon, sokáig kelesztette, macerásnak tűnt. De nem az! Sőt, elég egyszerű, ha bizonyos lépéseket betartunk, akkor ez a recept tényleg elronthatatlan. Ráadásul az egyik legfinomabb fánk, amit valaha ettem.
Farsangi fánk
Hozzávalók:
500 g liszt
200 ml tej/laktózmentes tej - én mandulatejjel készítettem, azzal is tökéletes
40 g friss élesztő
50 g porcukor/porított eritritet használtam
60 g vaj/laktózmetes vaj vagy kókuszmargarin
5 db tojássárgája
étolaj/kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés:
1. Tegyük a keverőedénybe a cukrot és őröljük porrá 10mp/10 fokozaton.
2. Adjuk hozzá a tejet, a vajat, a friss élesztőt és futassuk fel 3p/37°C/2 fokozaton.
3. Adjuk hozzá a lisztet és a tojássárgáját, majd dagasszuk 3 percig.
4. Az így kapott tésztát tegyük félre egy tálba, takarjuk le egy konyharuhával, meleg helyen kelesszük a duplájára. Minimum fél óra.
5. Ha a tészta megkelt, ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki. Kb. 6 cm átmérőjű szaggatóval szaggasuk ki a fánkot. Kelesszük további 20 percig.
6. A fánkok közepét ujjunkkal vékonyítsuk el, de ne lyukasszuk át! Így egy kis mélyedés kerül a fánk közepébe.
7. Forró olajban, kis adagokban süssük ki őket, úgy hogy a fánk "lyukas" oldala legyen alul. Így kb. 2-3 percig (lehet kevesebb idő is elég, nekem kb. ennyi volt) süssük, fedő alatt! Majd megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük kb. 1 percig fedő nélkül. Az olaj ne legyen nagyon forró, mert könnyen megég a fánk, illetve kívül megég, belül pedig nyers marad. Fontos, hogy annyi olajban süssük, hogy lebegjenek a fánkjaink, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is megéghet. Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük a fánkokat, hogy szép aranybarnák maradjanak. Nekem a villany főzőlapon 1-es fokozaton volt a legtökéletesebb a hőmérséklet, de persze ez mindenkinél más és más.
8. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük, megszórjuk porcukorral és szinte bármilyen lekvárral fogyaszthatjuk. Nálunk a klasszikus baracklekvárral volt töltve.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.