Azt hiszem kijelenthetjük, hogy vége a télnek- szerencsére. Ennek első számú bizonyítéka, hogy már kapható a piacokon medvehagyma. Ezennel hivatalosan is megnyitom a medvehagyma szezont egy nagyszerű medvehagymás pogácsával.
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók:
Alaptészta:
400 g búzaliszt
1 ek. só
250 g puha margarin
1 db tojás
185 g tejföl
50 ml tej
1 csipet cukor
25 g friss élesztő
A rétegezéshez:
100 g puha margarin
50-70 g medvehagyma
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés:
1. A lisztet és a margarint összekeverjük 5mp/4 fokozaton.
2. Adjuk hozzá az alaptészta hozzávalóit majd 5 percig dagasszuk a dagasztó funkcióval.
3. A tésztát tegyük félre egy tálba, takarjuk le egy fóliával és pihentessük 1 órát a hűtőszekrénybe.
4. Amíg pihen a tészta, készítsük el a medvehagymás margarint. Tegyük a medvehagymát a keverőedénybe és aprítsuk 3-5mp/4 fokozaton. Adjuk hozzá a puha margarint, majd keverjük össze 10mp/3 fokozaton.
5. Ha pihent a tésztánk, egy kilisztezett deszkán nyújtsuk ki 5mm vastagságúra. Kenjük meg a medvehagymás margarin felével majd a felső részét ráhajtjuk a közepére, ezt is kenjük meg és az alsó részt ráhajtjuk.Majd ezt is megkenjük, a két oldalát behajtjuk a közepéig, majd ezt is összehajtjuk félbe. Konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.
6. Fél óra elteltével megismételjük a hajtogatást, ilyenkor már nem kell újra kenegetni a tésztát majd ismét fél órát letakarva pihentetjük.
7. Ezután ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét megkenjük a felvert tojással majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Tipp: a recept szénhidrát csökkentett liszttel is működik, a tejérzékenyek pedig tejföl helyett használhatnak rizstejszínt illetve kókusztejszínt is.
Az eredeti receptet, hajtogatáshoz való segítséggel itt találjátok: http://aprosef.hu/medvehagymas_pogacsa
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.