Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Csokis keksz

2015. március 31. - Thermomix Blog

Több magyar illetve angol blogon is megtaláltam ezt a receptet, így nem tudom kitől származik eredetileg. Mindenesetre köszönet érte, tényleg szenzációs. Kicsit változtattam az alaprecepten, mert sajnos süthető étcsokoládé lencsét nem kaptam (egyébként cukrászati boltokban, ázsia boltban lehet kapni), élvezeti értéke így szerintem csak nőtt, mert még csokisabb lett. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni. :)

Csokis keksz

Hozzávalók:

85 g vaj

1 ek. kakaó

1 tk. instant kávé

110 g nádcukor

100 g süthető étcsokoládé lencse vagy étcsokoládé

1 db közepes tojás

1 tk. vanília kivonat

140 g liszt

1/2 tk. szódabikarbóna

50 g törökmogyoró

Elkészítés:

1. A mogyorót tegyük a keverőedénybe és aprítsuk 5mp/7 fokozaton. Tegyük egy serpenyőbe és kicsit pirítsuk meg.

2. Tegyünk 85 g étcsokoládét a keverőedénybe, aprítsuk 10mp/7 fokozaton. (Ha süthető étcsoki lencsét használunk ez a lépés kimarad. A maradék étcsokit vágjuk durvára és tegyük félre.

3. Mérjük a vajat a keverőedénybe, olvasszuk fel 4p/50°C/1 fokozaton.

4. Adjuk hozzá a tojást, a vaníliát, helyezzük be a pillangót és habosítsuk 3p/3 fokozaton. Vegyük ki a pillangót.

5. Adjuk hozzá a további hozzávalókat (csoki lencsénél a 85%-át) és keverjük össze 15mp/3 fokozaton.

6. A masszát tegyük 10-20 percre a hűtőszekrénybe, addig melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. Nedves kézzel kb. diónyi golyókat gyúrunk a masszából, tetejüket egy picit lelapítjuk, tegyük őket sűtőpapírral bélelt tepsibe vagy a rácsra, nyomkodjuk bele a maradék csokit vagy csoki lencsét majd süssük 12 percig. A tészta sülés után kicsit lágy marad, így a jó. Hűlés során fog keményedni. Tovább sütni nem szabad, mert nagyon kemény lesz.

Ha kihűlt, légmentesen záródó dobozban sokáig eláll- állítólag. Nálunk dupla adag készült, 1 nap alatt el is fogyott. :) 

Ha süthető étcsokoládé lencse helyett étcsokit használsz, az meg fog olvadni, de hűlés után visszadermed.

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr827323746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jucus17 2016.07.20. 11:40:28

Megsütöttem ezt a kekszet, igaz a mogyoró helyett dióval, de így is isteni finom lett! Köszönöm a receptet.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr