Ez az egyik kedvenc ételünk. Szinte bármikor elkészíthetem, mindig sikert arat. Eddig csak sima szélesmetélttel kínáltam, de a lazacot nagyon szeretem spenóttal innen jött az ötlet és kipróbáltam így is. Szerintem nem is csinálom már máshogy annyira finom így, ráadásul kapható még friss spenót is. Nem utolsó szempont, hogy mindennel együtt nagyon maximum fél óra alatt el is készül.
Tejszínes lazac házi fokhagymás spenótos szélesmetélttel
Hozzávalók:
80 g parmezán
300 g liszt
70 g spenót, csak a levelek, leszárítva
1 gerezd fokhagyma
2 db tojás
3-4 ek. extra szűz olívaolaj
350 g lazac
3-4 dl tejszín
1 dl fehérbor
1 ek. mustár
fél citrom leve
citromfű (elhagyható)
citrombors
só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
1. Daraboljuk a parmezánt a keverőedénybe és 10mp/10 fokozaton "reszeljük le" majd tegyük félre egy tálba.
2. Tegyük a lisztet, a spenótot és a fokhagymát a keverőedénybe és keverjük el 20mp/9 fokozaton.
3. Adjuk hozzá a tojást és 1 ek. olívaolajat majd dagasszuk 2 percig. Tegyük egy tálba, takarjuk le és hagyjuk 15 percet pihenni.
4. A lazacot vágjuk kockára, tegyük egy tálba majd adjuk hozzá a mustárt, a fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk és óvatosan keverjük össze. Egy serpenyőbe téve adjuk hozzá az olívaolajat, a fehérbort és a citromfüvet és forraljuk el (kb. 5 perc), közben vigyázzunk a lazacra, ne törjön, majd tegyük át egy hőálló tálba. Öntsük rá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg 2-3 marék parmezánnal és tegyük be 200 °C-ra előmelegített sütőbe 15 percre.
5. A megpihent tésztát, ha van tésztagépünk könnyű dolgunk van, beletesszük a tésztát és kész is. Akinek azonban nincs ilyen gépe abban az esetben nagyon vékonyra kell kinyújtani (1-2mm), lisztezett felületen, majd felhajtogatni, mint egy rétest és vékonyra szeletelni. Arra figyeljetek, hogy tényleg vékony legyen, mert főzés közben még úgyis dagad.
6. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük a tésztát kb. 10 perc, leszűrjük.
7. A tésztára rászedjük a tejszínes lazacot és megszórjuk még parmezánnal esetleg friss citromfűvel.
Annyira friss lazacot sikerült venni, hogy még visszaforgatón is nagyon megtörte, ezért készült serpenyőben illetve a sütőben.
Laktózmentes tejszínnel illetve Cocomas kókusztejszínnel is nagyon jól működik a recept.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.