Borkonyha
A két korábbi Michelin-csillagot szerzett (Onyx, Costes) étterem után, március közepén szinte bombaként robbant a hír, a Borkonyha is Michelin-csillagot kapott! Innen is gratulálok! :)
A Borkonyhát- az eddigiektől eltérően- nem a csúcsgasztronómia jellemzi, sokkal inkább ötvözi a bisztrókonyhát, fine dininghoz hasonló találással. Magyarul, egy átlag ember számára is érthető étlappal és elérhető árfekvésű ételekkel várja vendégeiket! :)
Délután Sárközi Ákossal, a Borkonyha chefjével beszélgettem a Thermomixről! Ezúton is köszönöm, hogy a kevés szabadidejének értékes perceit rám szánta, a nagy rohanás közepette!
Beszélgetésünk során megtudtam, hogy már 2 éve használják a Thermomixet! Desszertekre, köretekre, pürésítésre, krémesítésre, dagasztásra. Készítenek benne főzött fagylaltot, piskótát, mártásokat, színes olajokat és színes jeget is!
"Pár évvel ezelőtt külföldön találkoztam először a Thermomixszel, már akkor tudtam ilyenem egyszer nekem is lesz! Véleményem szerint, már egyetlen konyháról sem hiányozhat, én már meghalnék nélküle! :) Megkönnyíti a munkákat! Egyedül a hangját nem tudtam megszokni, talán azért, mert napi szinten 8-10 órát folyamatosan zakatol"- Sárközi Ákos chef /Borkonyha
Az étel tálalása legalább annyira fontos, mint az íze! Mindig is tetszettek a színes olajok egy tányéron, ma Ákos ennek a trükkjét, elkészítését is elárulta, amit most megosztok veletek!
Színes olaj:
Díszítéshez:
1. Süssük meg serpenyőben a fűszernövényt (1-2 perc) pl. petrezselymet, vagy olyat, amilyen színű olajat szeretnénk
2. Tegyük bele a keverőedénybe a fűszernövényt, öntsük rá az olajat, 2p/10 fokozaton aprítjuk és pürésítjük egyszerre.
3. Szűrő segítségével szűrjük le.
200g olajhoz fél- 1 csokor peterzselyemmel számoljunk!
Ha azt szeretnétek, hogy pl. zöld színű és ízű olajotok legyen azt pedig a következőképpen készítsétek
Színes aroma olaj:
1. Tegyük a fűszernövényt (zöld: petrezselyem, lila: lilaburgonya vagy lilahagyma, narancssárga: sárgarépa)
2-3 ek. olajjal a keverőedénybe, majd 5mp/7 fokozaton aprítsuk
2. Öntsük a keverőedénybe az olajat (100g fűszernövényhez, zöldséghez kb. fél liter olaj) és főzzük 60p/70°C/2 fokozaton. Végén szűrjük le!
Kipróbáltam! :) Zöld lett! :) 3dl olajat, 4 levél medvehagymát, 2 szál petrezselymet használtam hozzá!
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.