Nem tartozik a legszebb sütik közé, de nálunk ez volt az, ami nem hiányozhatott egyetlen családi eseményről, ünnepről sem! Mindenki imádta. Emlékszem, Mama nagyon sokat ott állt a tűzhely mellett, mire összeolvasztotta az alapanyagokat- nekünk ez már gyerekjáték. :) ...és mennyit bosszankodott az ostyalap miatt, az egyik hamar átpuhult és nyúlós lett, a másiknak sokkal több idő kellett és kemény maradt, nem volt két egyforma.
Szerencsére, Nagymamám húga- Ági néni- megőrizte a receptet, és ma eljött a nagy nap, elkészítettem az első Pisingerem. Muszáj volt a kakaós tölteléket azonnal megkóstolnom, ahogy elkészült, nem fogjátok elhinni pont ugyanolyan lett! :) Visszarepültem az időben tizenpár évet, azonnal előjöttek az emlékek, ahogy állunk a konyhában az Öcsémmel és alig vártuk, hogy kinyalogassuk a tálat.. :) Szinte közelharcot vívtunk érte.
Most megosztom veletek is a családi titokként őrzött Pisinger receptet!
"Pisinger"
Hozzávalók:
4 tojás
200 g porcukor / ennek megfelelő eritrit vagy nyírfacukor
30 g cukrozatlan kakaó
250 g vaj
1 cs. ostyalap
150 g dió
Elkészítés:
1. A diót 5mp/6 fokozaton aprítjuk, majd egy tálba félretesszük.
2. A cukrot 10mp/10 fokozaton porcukorrá őrőljük, ami a keverőedény falára tapadt, a spatula segítségével az edény aljára nyomkodjuk. Hozzáadjuk a 4 egész tojást, behelyezzük a lepkét 10p/70°C/3 fokozaton sűrűre főzzük. 3 perc elteltével a fokozatot levehetjük 1-re.
3. Hozzáadjuk a kakaót, a darált diót és a vajat, majd további 2p/3 fokozaton elkeverjük.
Betöltjük az ostyalapokat, tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk!
Most jön csak a neheze, egy éjszakára, vagy legalább 6-8 órára a hűtőbe tesszük, feldarabolva tálaljuk és már csinálhatod is a következő adagot! :)
Az eredeti Pischinger recept a töltelékbe nem tesz diót, csak a tetejét szórja meg vele.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.