A húsvéti citromos-rozmaringos-zsályás bárányhoz csináltam ezt, a majonéz állagára (és "alkatrészeiben" egyaránt) nagyon hasonlító mártást. Mondanom sem kell, nagy sikert aratott, tökéletesen passzolt hozzá.
Kiváló választás sültekhez, halakhoz, de Buci szerint még a húsvéti sonkával is nagyon finom. :)
Ráadásul a citromot behelyettesítve szinte bármilyen zöldséggel, gyümölccsel elkészíthető.
Citrom "majonéz"
Hozzávalók:
6-7 db normál méretű citrom- lehetőleg bio
1 db tojás sárgája
citrombors
2 nagyobb csipet nyírfacukor vagy cukor
1 csipet só
150 ml olívaolaj
1000 g víz
Elkészítés:
1. A vizet mérjük a keverőedénybe, a párolókosárba tegyük bele a citromokat és pároljuk 30p/80°C/1 fokozat.
2. Öntsük ki a vizet a keverőedényből, a megpárolódott citromot hámozzuk meg, húsát pedig tegyük a keverőedénybe és pürésítsük 20mp/10 fokozaton.
3. Adjuk hozzá a tojássárgáját, sót, citromborsot és a cukrot majd keverjük 3p/3 fokozaton.
4. Miközben keveredik, a keverőedény fedelére öntsük az olajat- a mérőkupakon keresztül becsöpögteti és elegyíti- mintha rendes majonézt készítenénk.
Tuti befutó lesz a nyári grill partikon is! :)
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.