Először jött a mentás joghurt ötlete, majd utána a többi.... Mondhatnám azt is, öntethez a főétel. :) Nagyon finom, elronthatatlan, a pácolási időt leszámítva, pillanatok alatt elkészül.
Fűszeres joghurtos csirkemell, kurkumás rizzsel, mentás joghurttal
Hozzávalók:
500 g csirkemell (filé)
Páchoz:
250 g natúr TM joghurt
30 g paradicsompüré
1 citrom leve
2 nagyobb gerezd zúzott fokhagymagerezd
1 teáskanálnyi reszelt kurkuma (vagy őrölt)
1 teáskanálnyi őrölt római kömény
1 teáskanálnyi reszelt gyömbér
1 chili, aprítva
Kurkumás rizs
200 g basmati rizs
kis darab kurkuma
800 g víz
só
Mentás öntet:
175 g natúr TM joghurt
50 g kígyóuborka, reszelve
fél citrom leve
8-10 db mentalevél
2-3 csipet só
őrölt feketebors ízlés szerint
Elkészítés:
1. A csirkemellett vágjuk 2 cm csíkokra. A pác hozzávalóit keverjük össze egy tálban, tegyük bele a csirkemellet, jól forgassuk össze. Sózni közvetlenül csak sütés előtt kell a húst! Ezután 4-5 órára tegyük hűtőszekrénybe. Pácolás után, zsiradék nélküli serpenyőben a húsok mindkét oldalát süssük meg. A pác picit oda fog kapni a serpenyőhöz, de ez nem baj, annál finomabb lesz. Ha már szép barna akkor jó a hús.
2. Az öntethez tegyük az uborkát és a mentaleveleket a keverőedénybe 4mp/6 fokozaton aprítsuk. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd 10mp/visszaforgató/1 fokozaton keverjük össze. Tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
3. A kurkumát tegyük a keverőedénybe 3mp/5 fokozaton aprítsuk, öntsük bele a vizet, sózzuk, helyezzük be a párolókosarat, mérjük bele a rizst 20p/100°C/1 fokozaton pároljuk. A basmati rizsnek ennyi bőven elég, ha rendes rizst pároltok +5 perc a párolási idő.
Jó étvágyat! :)
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.