Elég gyakran készítek itthon gyrost, van is róla recept a blogon. Eddig mindig tortilla-t sütöttem hozzá, pitával nem mertem próbálkozni eddig. Már bánom, mert annyira egyszerű és könnyű elkészíteni. Tökéletes lett! :) Ráadásul a boltban vagy pékségben vásárolt a nyomába sem ér. Próbáljátok ki!
Házi pita
Hozzávalók (10 db):
100 g búza
100 g rozs
360 g kenyérliszt
10 g himalája só
15 g cukor
30 g élesztő
385 g víz
15 g olívaolaj
Elkészítés:
1. A búzát és a rozst tegyük a keverőedénybe és őröljük lisztté 1p/10 fokozaton.
2. Adjuk hozzá a további alapanyagokat, arra vigyázzunk, hogy a cukor és a só ne érintkezzen az élesztővel. Dagasszuk meg 3p/lezárt üst/búzakalász fokozaton.
3. Kiolajozott tálba tegyük félre, a tetejét is kenjük meg olajjal és kelesszük 1 órán át.
4. A megkelt tésztát vastagon lisztezett asztalon 10 egyenlő darabra vágjuk, majd vizes konyharuhával letakarva további 20 percig kelesztjük.
5. Ezután gömbölyítsük ki a tésztadarabokat és egy nyújtófa segítségével kb. 15 cm átmérőjű kört nyújtsunk belőle. Majd további 5 percig pihentetjük.
6. 250 fokra előmelegített sütőben (ráccsal együtt, légkeverésen) 5 percig sütjük a rácson. Nedves konyharuhával takarjuk le a kész pitákat, hogy finom puha maradjon.
Ízlésünknek megfelelően készíthetünk belőle falafelt, gyrost, tálalhatjuk hummus mellé. Becsomagolva, teljesen kihűtött állapotában le is fagyaszthatjuk.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.