Gasztroszerelem egy gombnyomással

Thermomix Blog

Thermomix Blog

Húsvéti kalács

2015. április 02. - Thermomix Blog

Nincs húsvét kalács nélkül... Egyből két receptet is ajánlok, mivel nem tudom eldönteni melyik a jobb. Az egyik egy tejes kalács, a másikkal is szemezek már egy ideje, Limara péksége oldalán található foszlós kalács. Utóbbit Noémi ajánlotta és tényleg nem okozott csalódást. Limara recept, ez már önmagában is garancia. Nagy a dilemma melyik kerüljön a húsvéti sonka mellé, de szerintem mindkettőt megsütöm. 

Fonott kalács

Hozzávalók:

300 g tej

50 g vaj, darabolva, plusz még egy kicsi

20 g friss élesztő

20 - 60g cukor

550 g kenyérliszt 

1/2 tk. só

1 tojás

 

Elkészítés:

1. Tegyük a tejet, a vajat, a friss élesztőt és a cukrot a keverőedénybe és melegítsük 3p/37°C/ 2 fokozaton.

2. Adjuk hozzá a lisztet és a sót és dagasszuk 3p/Búzakalász fokozaton. Rakjuk a tésztát egy enyhén kivajazott nagy tálba, takarjuk le folpackkal vagy nedves konyharuhával és hagyjuk kelni, amíg megduplázza a méretét (kb. 1 óra).

3. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit és rakjuk félre. A megkelt tésztát vegyük 3 részre, „kígyó” formájúra formázzuk, majd 3 fonásban fonjuk össze. Rakjuk a formázott tésztát a tepsibe, takarjuk le folpackkal vagy nedves konyharuhával és hagyjuk megint kelni meleg helyen, amíg meg nem duplázza a méretét (kb.30 perc). Eközben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

4. Verjük fel a tojást, kenjük meg vele a kalács tetejét, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeleteljük.

 

 

Limara péksége- Foszlós kalács

Hozzávalók:

250 ml tejszín

1 egész tojás

1 tojásfehérje

csipet só

3 ek. cukor

500 g liszt

20 g friss élesztő

1 tojás sárgája

1 tojás a lekenéshez.

Elkészítés:

1. A hozzávalókat tegyük a keverőedénybe úgy, hogy a só ne érintkezzen az élesztővel, majd 3 percig dagasszuk a dagasztó funkcióval. Tegyük át egy edénybe és kelesszük a duplájára. (kb. 40 perc)

2. Ha megkelt, vegyük annyi felé, ahány fonatos kalácsot szeretnénk fonni, majd fonjuk össze, letakarva megint kelesszük a duplájára. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kenjük le a felvert tojással majd kb. 30 percig süssük.

Az eredeti Limara féle receptet itt találjátok: http://www.limarapeksege.hu/2009/04/foszlos-kalacs.html

 

 

 

Copyright:  a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thermomixelj.blog.hu/api/trackback/id/tr877333964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/pages/Thermomix-Blog/1463091170574823?_rdr