Nincs húsvét kalács nélkül... Egyből két receptet is ajánlok, mivel nem tudom eldönteni melyik a jobb. Az egyik egy tejes kalács, a másikkal is szemezek már egy ideje, Limara péksége oldalán található foszlós kalács. Utóbbit Noémi ajánlotta és tényleg nem okozott csalódást. Limara recept, ez már önmagában is garancia. Nagy a dilemma melyik kerüljön a húsvéti sonka mellé, de szerintem mindkettőt megsütöm.
Fonott kalács
Hozzávalók:
300 g tej
50 g vaj, darabolva, plusz még egy kicsi
20 g friss élesztő
20 - 60g cukor
550 g kenyérliszt
1/2 tk. só
1 tojás
Elkészítés:
1. Tegyük a tejet, a vajat, a friss élesztőt és a cukrot a keverőedénybe és melegítsük 3p/37°C/ 2 fokozaton.
2. Adjuk hozzá a lisztet és a sót és dagasszuk 3p/Búzakalász fokozaton. Rakjuk a tésztát egy enyhén kivajazott nagy tálba, takarjuk le folpackkal vagy nedves konyharuhával és hagyjuk kelni, amíg megduplázza a méretét (kb. 1 óra).
3. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit és rakjuk félre. A megkelt tésztát vegyük 3 részre, „kígyó” formájúra formázzuk, majd 3 fonásban fonjuk össze. Rakjuk a formázott tésztát a tepsibe, takarjuk le folpackkal vagy nedves konyharuhával és hagyjuk megint kelni meleg helyen, amíg meg nem duplázza a méretét (kb.30 perc). Eközben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
4. Verjük fel a tojást, kenjük meg vele a kalács tetejét, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeleteljük.
Limara péksége- Foszlós kalács
Hozzávalók:
250 ml tejszín
1 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
3 ek. cukor
500 g liszt
20 g friss élesztő
1 tojás sárgája
1 tojás a lekenéshez.
Elkészítés:
1. A hozzávalókat tegyük a keverőedénybe úgy, hogy a só ne érintkezzen az élesztővel, majd 3 percig dagasszuk a dagasztó funkcióval. Tegyük át egy edénybe és kelesszük a duplájára. (kb. 40 perc)
2. Ha megkelt, vegyük annyi felé, ahány fonatos kalácsot szeretnénk fonni, majd fonjuk össze, letakarva megint kelesszük a duplájára. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kenjük le a felvert tojással majd kb. 30 percig süssük.
Az eredeti Limara féle receptet itt találjátok: http://www.limarapeksege.hu/2009/04/foszlos-kalacs.html
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.