Közkívánatra készült ez a recept, sokan kértétek, íme. :) Gyorsan elkészíthető, közkedvelt étel. Az édesburgonya chips pedig nagyon sokat dob rajta. Próbáljátok ki.
Szűzérme zöldbors-mártással édesburgonya chipsszel
Hozzávalók:
fél kg sertésszűz
3-4 db édesburgonya
30 g zöldbors
1 dl tejszín
1 dl fehérbor
3 dl alaplé (marhából vagy bárányból a legjobb)
10 g vaj
só
bors
mustár
500 g víz
olívaolaj
Elkészítés:
1. A sertésszüzet szeleteljük fel, majd pácoljuk olívaolaj, mustár, só, bors keverékével majd helyezzük a Varoma tálba és pároljuk át 20-25p/Varoma/1 fokozaton.
2. Az édesburgonyát zöldséggyalun vágjuk vékony karikákra. Olívaolaj, só, bors keverékével keverjük össze úgy, hogy minden burgonyaszeletre kerüljön, de ne tocsogjon az olajban. 150°C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ne égjen meg!
3. Amíg párolódik a hús, serpenyőben készítsük el a mártást. Lehetőleg öntöttvas serpenyőt használjunk. Kis fokozaton/lángon 1-2 percig pirítsuk meg a borsszemeket, kevergessük, hogy ne égjen meg. Ezután a serpenyő oldalán egy fakanál segítségével törjük durvára a borsszemeket. Adjuk hozzá a bort és magas fokozatra véve pároljuk el a párlatot. Kb- 2-3 perc. Adjuk hozzá az alaplevet és főzzük amíg a folyadék a negyedére csökken. (5perc). Adjuk hozzá a tejszínt és a mártást nagyobb fokozaton/hőfokon besűrítjük. Utolsó pillanatokban adjuk hozzá a vajat, fűszerezzük sóval, esetleg borssal. Akkor jó a mártás, ha már nem csöpög le a kanál hátáról.
4. Az átpárolódott szüzet kérgesítsük előmelegített serpenyőben. Mindkét oldalát 1-1 percig.
Jó étvágyat!
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.