Nagyszerű, könnyű, gyorsan elkészíthető tavaszi recept. Szerintem még azoknak is ízleni fog, akik nem kedvelik a töltött zöldségeket. A kapor ízlés szerint ki is hagyható, de az ízélmény vele lesz kerek.
Töltött karalábé tejszínes kapros mártással
Hozzávalók:
6 db zsenge karalábé
250 g darált pulykahús
1 db zsemle
1 dl tej
1 tojás
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
1 csokor kapor
fél csokor petrezselyem
1 ek. cukor
750 g levesalap vagy víz (én még a húsvéti sonka lefagyasztott főzőlevét használtam)
2 ek. liszt
só
bors
10 g olaj
Elkészítés:
1. 4 db karalábénak a tetejét vágjuk le, a közepét egy kanál segítségével vájjuk ki annyira, amilyen vékony falúra csak tudjuk, de úgy, hogy még stabil maradjon a karalábé. A kivájt részeket tegyük a párolókosárba és daraboljuk bele a maradék 2 db karalábét.
2. Daraboljuk 4 felé a zsemlét és áztassuk tejbe.
3. Tegyük a keverőedénybe a vöröshagymát és a fokhagymát és aprítsuk 5 mp/5 fokozaton.
4. Adjuk hozzá az olajat és dinszteljük meg 3p/Varoma/1 fokozaton. A hagyma felét tegyük félre egy tálba. A maradék hagymához adjuk hozzá a darálthúst, az aprított petrezselymet, sót, borsot és 8p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton pároljuk át. Adjuk hozzá a tojást, a kinyomkodott zsemlét és keverjük össze 20mp/2 fokozaton.
5. A karalábékat töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük a Varoma tálba. A maradék dinsztelt hagymát tegyük a keverőedénybe, öntsük fel a levesalappal, tegyük bele a párolókosarat, majd helyezzük fel a Varoma tálat és pároljuk át 40p/Varoma/1 fokozaton.
6. Kb. 400 g levesalapunk maradt, mérjük bele a párolókosárban lévő karalábét (amennyiben ez kevesebb, mint 400 g csak akkor használjuk sűrítésnek a lisztet), tegyük bele a kapor 3/4 részét, a cukrot és a tejszínt majd 1p/10 fokozaton pürésítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, ha szükséges. Tálaláskor szórjuk a mártásra a maradék kaprot.
7. A töltött átpárolódott karalábékat 200 °C-ra előmelegített sütőben még 10 percet sütöttem rajta.
Ha még nincs Thermomix készüléked, akkor is el tudod készíteni a receptet.
Cukros vízben főzzük puhára kb. 20 perc alatt a kivájt karalábékat és a levágott „tetejüket”. Közben a zsemlét tejbe áztatjuk, addig elkészítjük a pulykahúsos tölteléket.
Serpenyőben, vajon finomra vágott hagymát, fokhagymát párolunk, majd hozzáadjuk a darált pulykát, apróra vágott gombát, és alaposan megpirítjuk. Pár perc pirítás után hozzáadhatjuk az időközben megpuhult, áttört zsemlét is, sózzuk és borsozzuk. Ha a pulykahúsos zsemle megpirult, valamint puha is, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tojássárgáját, petrezselymet. A megpuhult karalábék belsejébe töltjük a pulykatölteléket, köré öntjük a karalábé főzőlevét, és forró, 200 °C-os sütőbe tesszük 15-20 percre, amíg kicsit átpirul.
Készítsük el az alaplevet, a cikkekre vágott, 1 fej hagymát, fokhagymát, petrezselyemszárat, a karalábé héját és kivájt belsejét, esetleg egy-két zsenge karalábélevelet annyi vízzel öntünk fel, hogy ellepje. Felforraljuk, majd a tűzről levesszük, és 20 percet állni hagyjuk.
Közben kevés vajon aranysárágára pirítunk fél, finomra vágott hagymát, majd egy–két evőkanál liszttel megszórjuk, és zsemleszínűre pirítjuk. Ha kellően szép sárgás a liszt, valamint jó az illata, rászűrjük a karalábéból főtt alaplevet. Alaposan kiforraljuk, hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd ízesítjük sóval, cukorral. Az utolsó pillanatban hozzáadhatjuk a tejszínt, rövid ideig forraljuk, végül a tűzről levéve a frissen vágott kaprot is hozzáadhatjuk.
Jó étvágyat! :)
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.