Tegnap a Bourbon Kreatív Élmény Konyha Sütő - és Főzőiskolában indiai kurzust tartottam. Nagyon nagy sikere volt, eszméletlen klassz csapat jött össze. A legnagyobb sikert azonban ez a kesudiómártásos csirke aratta, nem véletlen, tényleg elképesztő finom. Kurkumás rizzsel illetve Rotival tálaltuk. Ezenkívül készült még indiai vöröslencse krémleves, mango lassi és egy desszert -Rava Ladoo is. Ezeknek a receptjét is megosztom majd. Érdekes, mert mindenki ugyanazon recept alapján főzött, de nagyon különböző lett a végeredmény. :) Van, aki kicsit több füstölt paprikát tett bele- így inkább magyarosabb lett az összhatás, volt olyan is, aki mindenből fűszerből kevesebbet tett bele így a kesudió volt a domináns, aki viszont végig követte a receptben előírt fűszer mennyiségét azé lett az igazi Nawabi murgh. De persze, ez ízlés kérdése, lehet a fűszerekkel játszani. Próbáljátok ki, megéri. :)
Nawabi murgh - Csirke kesudiómártásban
Hozzávalók:
500 g csirkemell filé
1 nagy fej vöröshagyma
3 ek. mogyoróolaj
100 g kesudióból készült "kesutejföl" (100 g sózatlan kesudiót 150 g vízbe áztatjuk, majd 1p/10 fokozaton pürésítjük)
3 gerezd fokhagyma
1 cm gyömbér
1 tk. őrölt római kömény
1 ek. garam masala
1-2 nagy csipet füstölt paprika
ízlés szerint chili
4 dl TM kókusztej
2 ek. korianderlevél (friss)
só
Elkészítés:
1. A csirkemelleket vágjuk nagyobb kockákra.
2. Tegyük a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért a keverőedénybe, aprítsuk 5mp/5 fokozaton. Adjuk hozzá a mogyoróolajat és dinszteljük meg 3p/Varoma/1 fokozaton (TM5 készülékkel 120°C-on).
3. Adjuk hozzá a csirkemellet majd 8p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton pároljuk át.
4. Szórjuk rá fűszereket, adjuk hozzá a "kesutejfölt" és főzzük tovább 3p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton.
5. Adjuk hozzá a Tm kókusztejet majd főzzük össze további 8p/100°C/visszaforgató/1 fokozaton, hogy a szaft besűrűsödjön.
6. Tálalásnál szórjuk meg a friss korianderrel.
Roti
Hozzávalók:
500g liszt
240g víz
60g napraforgóolaj
fél teáskanál só
Elkészítés:
1. Tegyük az összes hozzávalót az üstbe, dagasszuk 1p30mp. Formázzunk a tésztából golyót, rakjuk egy tálba és hagyjuk 10 percet pihenni.
2. Osszuk a tésztát 16 egyenlő golyóra. Enyhén lisztes felületen mindegyiket nyújtsuk vékony, kerek formára (kb.15cm átmérő).
3. Zsír nélkül süssük serpenyőben. Ha elég nagy, többet is süthetünk egyszerre. Fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is. Használjunk egy kanalat, hogy lenyomjuk a buborékokat.
A rizst pedig a szokásos módon pároljuk, a párolóvízbe került még egy kis kurkuma is.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.