Még sok évvel ezelőtt egy körúti étteremben kóstoltam a hummuszt- botrányosan rossz volt. Akkor azt mondtam, ezt soha többet, egészen mostanáig. Mivel imádom a csicseriborsót, gondoltam teszek vele még egy próbát, de most házilag készítem el. Megérte, isteni finom és azóta nagy kedvencem lett. Kevés alapanyagból, olcsón ki lehet hozni ezt a közel-keleti ételt. Én leggyakrabban konzervből készítem, szerintem sokkal krémesebb lesz a végeredmény, de természetesen lehet szárítottból is készíteni. Ebben az esetben előtte este áztassuk be a csicseriborsót, majd ezután főzzük. A másik fő alkotórésze a szezámkrém- tahini. Már itthon is sok helyen beszerezhető, de házilag elkészítve a legjobb. Hűtőben eláll, érzékeny a fényre és a hőhatásokra, mivel többszörösen telített zsírsavakban gazdag. Későbbiekben felhasználhatjuk még a tahinit dresszingekhez, kenyérre vaj, margarin helyett- főleg laktóz érzékenyek számára- illetve minden olyan ételbe, amibe vajat tennénk, helyettesíthetjük tahinivel. pl. krumplipüré
Na, de jöjjön a nekem nagyon bevált hummusz recept, próbáljátok ki, ha szerettétek eddig is azért, ha meg nem, akkor azért megér egy próbát! :)
Hummusz
Hozzávalók:
2 doboz csicseriborsó konzerv
2 ek. tahini (100g szezámmag, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, só)
2 gerezd fokhagyma
3-4 ek olívaolaj
1 citrom leve
só
Elkészítés:
1. Kezdjük a tahini elkészítésével. Egy serpenyőben kicsit pirítsuk meg a szezámmagot, folyamatosan . Éppen, hogy aranybarna legyen, ha túl pirítjuk nagyon keserű. Tegyük a keverőedénybe, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és 3-4 cl vizet. Ezután 1-1:30p/10 fokozaton krémesítsük. Akkor jó, ha már teljesen krémes állagú, ha szükséges adjunk hozzá még vizet. Légmentesen zárható üvegben, hűtőben tároljuk, a tetejét zárjuk le mindig olívaolajjal.
2. Szűrjük le a csicseriborsót (levét tartsuk meg), adjuk hozzá a további hozzávalót, majd 2p/10 fokozaton pürésítsük. Ha túl száraz, adjunk hozzá a léből.
Mártogatóként, arab lepénnyel, pitával, falafellel vagy sült húsokhoz is isteni.
Copyright: a blogon lévő összes írás, recept, fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi melyet engedély nélkül másolni- akár részletenként is, terjeszteni csak előzetes engedéllyel lehet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében.